maandag 24 juni 2013

Klein mysterie 455 – Muurschildering

Voor het eerst in lange tijd weer eens een muurschildering van allure ontdekt in Horst. Of moet ik zeggen ‘muurschilderingen’? Het gaat namelijk om drie schilderingen waarvan me niet duidelijk is of die nu elk als aparte kunstwerken dienen te worden beschouwd dan wel als ensemble. Enfin, oordeelt u zelf:
De schildering(en) is (zijn) aangebracht op de zijmuur van het gebouw aan het Cuppenpedje waarin tot eind vorig jaar de Rehobothkerk was gevestigd. Afscheidscadeautje van de zwaar gereformeerden om hun dankbaarheid te uiten over het 25-jarig gebruik van de kerk?
Verklaar me voor gek, maar ik word altijd erg vrolijk van zo’n beschilderde muur. Saaie onbeschilderde blinde muren zijn er al meer dan genoeg in Horst. Fatsoensrakkers trouwens ook. En kunst in de openbare ruimte veel te weinig. Elk initiatief op dit gebied, verantwoord of niet verantwoord, gelegitimeerd of niet gelegitimeerd, valt daarom toe te juichen. En dat u het maar weet: graffitispuiters van enig niveau kunnen altijd bij mij aankloppen voor een bijdrage in hun kosten.    
Zoals elk goed kunstwerk roept ook dit aan het Cuppenpedje vragen op. Bestaat er een verband tussen het gebruik van het pand en de beschildering? Heeft het Rode Kruissymbool op het hoofd van het marsmannetje (?) een bepaalde betekenis? Wat doet de papegaai eigenlijk in de rechterhand van het marsmannetje? Wie wordt waarvoor bedankt? Waarom zijn de h en de n van Thnx niet ingekleurd? Staat CYA in dit geval voor See ya of voor Cover your ass? Houdt de kroon verband met de recente kroning? Wat heeft de naar beneden wijzende witte pijl voor betekenis?
Wie het weet of denkt te weten, mag het zeggen.
Wie de beschildering met eigen ogen wil aanschouwen adviseer ik overigens enige haast te maken. Het voormalige pand van Rehoboth moet namelijk plaats maken voor – daar gaan we weer – parkeerplaatsen. Zou het geen prachtig gebaar zijn als de gemeente Horst aan de Maas de kunstenaar(s) een schadevergoeding aanbiedt en een andere blinde muur ter beschikking stelt om het kunstwerk op te reproduceren? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten