maandag 22 juli 2013

Klein mysterie 462 – Rotondekunst (1)

Zo, van die strontbezopen malloten die ons op Franse bergen te kakken zetten zijn we ook weer voor een jaar verlost. Nog een kleine twee weken en dan begint gelukkig het echte werk weer. Toch is zo’n Tour niet louter afzien, af en toe valt ook iets moois te zien. Vrijdag bijvoorbeeld. Kregen de coureurs me daar ineens gezelschap van een fiets! Ik kan het televisiefragment verdomme nergens terugvinden, dus ik zal het moeten beschrijven.
Elk dorp waaraan de Tour de France voorbijtrekt probeert zich te onderscheiden (in jargon: op de kaart te zetten). Meestal gebeurt dat door een weiland of korenveld van een tekst te voorzien die met wat uitingen van lokale huisvlijt is opgesierd. Iets in de trant van ‘Peyrat-la-Nonière ♥ le Tour’ of ‘Belvezet salue le monde’. Plichtsgetrouw pikt de camera in de helikopter het op maar twee seconden later ben je het alweer vergeten. Alleen in … (onvergeeflijk dat ik de naam van het dorp niet kan achterhalen) was het dus anders. Daar bewoog een meer dan levensgrote witte, ongedecoreerde en onbereden fiets, vermoedelijk hangend aan een voor de televisiecamera onzichtbare kabel, zich over enkele honderden meters met het peloton mee. Aan de linkerkant van de weg, op enkele meters hoogte. Machtig gezicht. Dorp voor eens en voor altijd op de kaart gezet. Kinetische kunst om je vingers bij af te likken.
Krijgt Horst aan de Maas een vergelijkbaar kinetisch kunstwerk? Ik had er nog niets over gehoord of gelezen, maar toch zijn er voortekenen die erop wijzen. Onlangs is namelijk op de rotonde Venloseweg-Meldersloseweg-Stationsstraat een gekromde paal geplaatst waaraan iets kan worden opgehangen. Nu is dat nog een onbestemd object,
maar waarom zou dit binnenkort niet worden vervangen door iets kunstzinnigs dat gaat ronddraaien?
Kinetische rotondekunst. Draaiend huis van John Körmeling op de Hasseltrotonde in Tilburg valt niet te overtreffen of zelfs maar te evenaren, maar Horst aan de Maas kan toch wel beter dan het ‘betoverende’, door Joop van den Heuvel in opdracht van Toverland gemaakte kunstwerk (waarvan ik altijd de indruk heb dat het een klein beetje beweegt – of vergis ik me nu?) op de rotonde Midden Peelweg-Helenaveenseweg?

[Klik hier voor het vervolg]

2 opmerkingen:

  1. http://www.thisiscolossal.com/2014/04/new-bird-butterfly-flip-book-machines-by-juan-fontanive/
    ik zag het net op FB, ik dacht, die vindt Wim vast leuk ))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Ingrid Koenen:
    Jazeker vindt Wim die leuk! Te meer omdat Wim onlangs een prachtig boek heeft gelezen van de Duitse 'Daumenkinograph' Volker Gerling (http://www.daumenkinographie.de/Daumenkinos/daumenkinos.html) over zijn wandeltocht door Duitsland met een aantal 'Daumenkinos'

    BeantwoordenVerwijderen