maandag 23 december 2013

Klein mysterie 513 – Politie

Kan de Horster politie niet gewoon stoppen met haar activiteiten op Facebook en Twitter? Gewoon lekker boeven vangen en verder niks?
Zaterdag laat de politie via Facebook (klik hier) en Twitter (klik hier, hier en hier) weten dat ze de voorgaande nacht twee personen heeft aangehouden vanwege het bezit van harddrugs en bovendien bij een van de verdachten een in de tuin bivakkerende hond heeft meegenomen. De berichten gaan vergezeld van twee foto’s van de hond (‘deze lieve schat, verwaarloosd en vermagerd’) en de hashtag ‘breektjehart’.
De tweets worden driftig geretweet, maar inhoudelijke reacties blijven op Twitter nagenoeg uit. Op Facebook gaat het anders. Eerst gebeurt waar het wel allemaal om te doen zal zijn: de politie krijgt pluimpjes en de eigenaar van de hond wordt hel en verdoemenis toegewenst. Maar dan reageert ineens iemand die de hond kent: ‘Niet alle magere honden zijn verwaarloosd!! Dit meisje heeft een probleem met de schildklier!!!! Is net begonnen met medicijnen ... die ze nu dus NIET krijgt! Zij wordt echt wel goed verzorgd!’ Anderen bevestigen: ‘Troyke is een schat van een hond en het baasje heeft het beestje totaal niet verwaarloosd. Het beestje is ziek!’ En: ‘Wij kennen de eigenaar van deze hond en weten dat zijn hondje zijn ALLES is. Dat weet iedereen die hem kent.’ Waarop de politie zich weer gedwongen voelt te reageren, daar vervolgens weer op wordt gereageerd enzovoort enzovoort.
Privacy van de verdachte? Hoezo privacy? Welke privacy? Nee, zijn of haar naam wordt inderdaad niet genoemd, maar met een beetje deduceren en interpreteren is het een koud kunstje zijn of haar identiteit te achterhalen.
Kan iemand me misschien nog eens duidelijk maken welk belang ermee gediend is dat de politie via Facebook en Twitter kond doet van deze en vergelijkbare heldendaden? Om te tonen dat ze aan onze kant staat? Om te tonen hoe goed werk ze wel niet doet? Om te tonen hoe slecht mensen kunnen zijn? Allemaal dingen die we allang weten, dus er moet een andere reden zijn. Maar welke?
Oh ja, en dan nog iets. Op 27 november berichtte de politie op Facebook triomfantelijk dat ze bij een die dag uitgevoerde snelheidscontrole met de lasergun op de Westsingel in Horst binnen een uur elf bekeuringen had uitgedeeld. Puik stukje werk natuurlijk. Desondanks meende iemand daarop te moeten reageren met de kwalificatie ‘homo woute’. Enkele dagen later meldde de politie dat de betreffende persoon is ‘geblokkeerd’ en ‘aangemeld bij Facebook voor oneigenlijk gebruik’, want: ‘Kritiek is prima maar evengoed met respect voor elkaar!!’ Helemaal mee eens. Mag ik nu ook aannemen dat de politie zelf eindelijk eens stopt met het gebruik van het stigmatiserende ‘zigeunertypes’? Boeven vangen is prima maar evengoed met respect voor elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten