maandag 19 mei 2014

Klein mysterie 560 – Victor Veilig (3)

De voortplantingsdrift van Victor Veilig neemt zo langzamerhand extreme vormen aan. Geloof het of niet, laatst liep ik zelfs een Victor tegen het lijf bij de ingang van plantencentrum Van den Beuken aan de onverharde (!) Seurenweg.
En als Horster kerkdorp lijk je er zonder Victor niet meer bij te horen. De jongste worp Victors nam ik deze week waar in Tienray. Drie trof ik er aan, al valt beslist niet uit te sluiten dat ik een of meerdere exemplaren over het hoofd heb gezien. Twee van de drie Victors waren namelijk opgehangen.
Opgehangen! Nou vraag ik je! Onze Lieve Heer heeft Victor toch niet voor niets geschapen met twee stevige benen? Hoogste tijd dunkt me om wat Victor betreft eens even wat puntjes op de i te zetten.
Ten eerste: Victor hoort te allen tijde te stáán. En wel zo dicht mogelijk op de weg. Hij dient automobilisten schrik aan te jagen: ‘Gaat ie nou oversteken of niet?’ Van een Victor bij of aan een lantaarnpaal, zoals hier op de Spoorstraat in Tienray,
ligt geen automobilist of tractorbestuurder wakker, zo dicht mogelijk bij de stoeprand moet ie staan!
Ten tweede: Victor verliest al z’n effectiviteit als hij zich altijd maar op dezelfde plaats bevindt. Hij moet de ene dag aan het begin van de straat opduiken, de volgende dag bij de drukke kruising honderd meter verderop en de daaropvolgende dag bij de onoverzichtelijke bocht aan het einde van de straat. Verrassing, dáár is het ’m om te doen. Gewenning is fnuikend: een altijd maar op dezelfde plaats staande (laat staan hangende) Victor valt op den duur niemand meer op.
Ten derde: Victor dient liefdevol te worden opgenomen in de gemeenschap. Dat begint al bij de naam. Wie noemt z’n kind tegenwoordig nou nog Victor? Is het nou echt zo moeilijk voor elke Victor een originele naam te verzinnen? Noem ’m Theike Troag of Sefke Stop en je zult zien dat ie binnen de kortste keren wordt gekoesterd. Geef ’m een sjaaltje in de kleuren van de plaatselijke voetbalclub of zet ’m een carnavalssteek op en hij groeit gegarandeerd binnen de kortste keren uit tot een cultfiguur die niemand meer kwijt wil.

Duidelijk?
P.S. Van de Vereniging ter Voorkoming van Zonnesteken ontving ik nog het verzoek om aan u door te geven dat Victor/Theike/Sefke absoluut niet petloos op straat mag verschijnen. Mocht u ’m onverhoopt toch petloos aantreffen, dan verzoekt voornoemde vereniging u met klem hem in te smeren met een zonnebrandcrème met factor 50 (bij voorkeur Biodermal). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten