maandag 11 augustus 2014

Klein mysterie 583 – Onze beschaving

PvdA-gemeenteraadslid Roy Bouten sanctioneerde vrijdag op z’n weblog de Amerikaanse bombardementen op IS-strijders. Een van z’n argumenten: IS is een gevaar voor ‘onze beschaving’. Vervolgens is dat ‘onze beschaving’ het hele weekeinde door m’n hoofd blijven spoken. Dat had alles te maken met de reacties op een ongeval vrijdagavond in Tienray. Veroorzaakt door een naar verluidt dronken automobilist van Poolse afkomst. Nou, dan weet je het wel. Toen precies een jaar geleden twee Poolse tieners verdronken in de Kasteelse Bossen gingen al alle remmen los op internet. Ditmaal werd dat nog eens dunnetjes overgedaan. Is dat ‘onze beschaving’?
‘Ach, die mensen weten niet beter, frustraties van een minderheid, absoluut niet representatief voor Horst aan de Maas/Nederland’, zou u kunnen zeggen. Geloof ik geen snars van. Bij het minste of geringste blijkt telkens weer dat ‘onze beschaving’ niet meer dan een uiterst dun laagje vernis is. Ook bij mensen van wie je zou mogen verwachten dat ze beter weten. Neem de Horster politieagenten die al jaren ongestraft mogen reppen over list en bedrog van ‘zigeunertypes’ en mensen met een ‘Balkan-uiterlijk’. Is dat ‘onze beschaving’? 
Of neem ons geacht Hegelsoms Tweede Kamerlid (‘Samen kunnen we meer’) dat ongestraft links mocht vergelijken met Al Qaeda. Dat ongestraft mocht oproepen koperdieven een stroomstoot van 220 Volt te geven (klik ook hier). Dat ongestraft een juichtweet de wereld in mocht slingeren toen de Horster politie een braakverdachte in z’n been schoot. Dat ongestraft het preventief oppakken van Somaliërs mocht toejuichen. Dat ongestraft mocht twitteren over zwartrijders ‘van marokkaanse komaf’(klik ook hier). Dat ongestraft zwarte VN-militairen belachelijk mocht maken (klik ook hier). Dat ongestraft een insinuerende foto op z’n Facebookpagina mocht zetten. Is dat ‘onze beschaving’? 
Suggesties, insinuaties, het niet met zoveel woorden zeggen, verdachtmakingen zonder een spoor van bewijs: het blijft allemaal niet beperkt tot mensen die niet beter weten. Oók mensen van wie je zou mogen verwachten dat ze beter weten, bezondigen zich eraan, óók ons geacht Hegelsoms Tweede Kamerlid. Het volk vraagt ferme meningen? Dan krijgt het volk ferme meningen! Is dat ‘onze beschaving’?
Dit alles laat onverlet dat er gelukkig ook nog genoeg weldenkende mensen zijn. Zo laat onze burgemeester Kees van Rooij juist op cruciale momenten vaak blijken uit het goede hout gesneden te zijn. Ook gisteren weer. Naar aanleiding van het ongeluk in Tienray en de reacties daarop twitterde hij: ‘Triest ongeval, zorgen om gewonden, dader verdient gerechtelijke straf. Suggestieve opmerkingen verwerpelijk onsmakelijk, onwaardig.’ De juiste woorden op het juiste moment. Nog is niet alles verloren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten