maandag 22 december 2014

Intermezzo – Coördinaten

Altijd als je denkt dat je nu wel zo’n beetje alles hebt gezien in Horst ligt er weer een verrassing voor je klaar. Zo belandden Anthony Wijnen en ik vorige week zaterdag tijdens onze dorpswandeling (klik hier) in de Wervelstraat.
Daar ligt Hof van Horst, een in 2002 in gebruik genomen appartementencomplex, gebouwd op het perceel van de voormalige MAVO. Hof van Horst vormt het levende bewijs dat Horster appartementencomplexen niet per se steriel en karakterloos hoeven te zijn. Goed, die op die grijze pilaren rustende balkons hadden misschien wel wat subtieler gekund en dat binnenplein had wat mij betreft best iets minder rood en versteend mogen zijn, maar je moet niet op alle slakken zout leggen: im groβen Ganzen is Hof van Horst een geslaagd voorbeeld van vernieuwbouw.
Tot zover niets nieuws onder de zon. Waar ’m dan de verrassing in zat? In de onder het binnenplein gesitueerde parkeergarage. Die vormt het levende bewijs dat met enige creativiteit en met minimale middelen zelfs een parkeergarage een ruimte kan worden waar iets te beleven valt.
Onmiddellijk na binnenkomst viel ons oog op verspreid over de hele parkeergarage (parkeerkelder is misschien een beter woord) op de muren aangebrachte cijfers. Hoe? Wat? Waarom? Waartoe? De mevrouw die zojuist haar auto heeft geparkeerd, maar eens aangesproken.
‘We verbazen ons over die cijfers, weet u misschien wat die te betekenen hebben?’
‘Nou, daarvoor moeten jullie bij mijn man zijn, toevallig is hij de bedenker. Hij is er nu even niet, maar bel ’m vanavond gerust.’
Zo gezegd, zo gedaan. Cees van der Ploeg blijkt enkele uren later graag bereid het mysterie van de cijfers uit de doeken te doen. ‘De parkeergarage was lang zoals parkeergarages zijn: van beton, lelijk, donker en smerig. Dat moest veranderen, vonden we als bewoners. Door haar te witten kreeg ze meteen een heel andere uitstraling. Ik bedacht vervolgens dat het misschien wel leuk zou zijn om elke parkeerplaats te markeren. Je kunt dat op tal van manieren doen, maar ik kwam op een gegeven moment op het idee boven elke parkeerplaats de exacte geografische coördinaten op de muur aan te brengen. Niet in allerlei opwindende kleuren, nee, in de kleuren die ook terugkomen in de appartementen.
Sommige coördinaten staan recht, anderen hangen uit het lood. Voor de afwisseling, maar ook om de associatie met een kompasnaald op te roepen. Links bij de ingang van de garage staan de totale coördinaten van Hof van Horst.
Met behulp van internet heb je die coördinaten zo gevonden. Of het moeite kostte de medebewoners te overtuigen? Nee hoor, de Vereniging van Eigenaren was meteen akkoord, al vond één man het maar schandalig. Ach, lig ik niet wakker van. Je moet het zien als een aardigheidje, meer niet. Ik ben ook geen kunstenaar of zo.’ 

Het mag zo zijn dat Cees geen kunstenaar is, de beschildering van de parkeergarage vormt het levende bewijs dat ook niet-kunstenaars kunstwerken kunnen maken. En wat voor kunstwerken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten