maandag 8 december 2014

Top 5 – Horster spullen die in aanmerking komen voor de Minimalism Game

NRC Handelsblad bevatte zaterdag een interessant artikel over een mij voorheen onbekend fenomeen: de Minimalism Game. In 2010 bedacht door twee rijke en succesvolle Amerikanen die, aldus de NRC, ‘merkten dat méér bezit niet leidt tot méér geluk, maar tot benauwdheid en belasting’. Ze besloten hun bezit te minimaliseren, met als gevolg dat een van hen nog slechts 228 spullen heeft. Bedoeling van de Minimalism Game is een maand lang spullen weg te doen: van één op de eerste dag tot uiteindelijk 31 op de 31e dag. Aan het eind van de maand ben je daardoor vijfhonderd dingen lichter. De spullen mag je verkopen, weggeven of bij het vuilnis zetten.
Zo vlak na Sinterklaas ontbreekt mij zelf nog even de moed om met de Minimalism Game te beginnen, maar dat hoeft u natuurlijk nergens van te weerhouden. Wat ik me nog wel bedacht: het concept van de Minimalism Game kan ook moeiteloos worden toegepast op grotere entiteiten. Zoals gemeenten. Welke vijfhonderd spullen kan bijvoorbeeld de gemeente Horst aan de Maas missen als kiespijn? Ik heb de afgelopen dagen mijn ogen eens goed de kost gegeven. Dat heeft geresulteerd in een Horst-sweet-Horst top 5 van Horster spullen die in aanmerking komen voor de Minimalism Game. Komt-ie:       

5. ophaalbrug Griendtsveen
Griendtsveen telt nog geen zeshonderd inwoners – Venlo meer dan honderdduizend. Griendtsveen heeft een handvol kanaalbruggen – Venlo drie Maasbruggen. Zou het dan niet van een enorme generositeit getuigen als Horst aan de Maas Venlo zou verblijden met een Griendtsveense brug?

4. Sint-Lambertuskerk, Swolgen
Misschien moesten we maar eens af van de gedachte dat elke kern een eigen kerk dient te hebben. Staan daar een beetje ruimte in te nemen, maar bezoekers worden er zelden of nooit gesignaleerd. Rentabiliteit van nul komma nul. Voer die Swolgense Sint-Lambertuskerk met een dieplader af naar de Filippijnse binnenlanden en eeuwige dankbaarheid zal ons ten deel vallen (en Koos van Zomeren kan weer rustig slapen). 

3. waterpomp Sint-Lambertusplein
Vorige week berichtte Hallo Horst aan de Maas dat de waterpomp die tot voor kort het Sint-Lambertusplein sierde een plaats krijgt op het Wilhelminaplein. Niet doen! Het Wilhelminaplein is al vol genoeg en twee van die neppers is echt teveel van het goede. 
Zadel Biggekerke, Dreumel of Oude Zeug toch lekker op met die Lambertuspleinpomp. Je zult zien dat ze niet durven weigeren en zelfs vereerd zijn.

2. fontein, Sint-Lambertusplein
Op 30 november werd op het Sint-Lambertusplein een goudgeld kostende fontein in gebruik genomen. Twee dagen later sijpelde het bericht door dat de fontein in de maanden december, januari en februari buiten dienst is ‘vanwege de vorstperiode’ (alsof het hier ooit nog vriest). Waarom dat ding dan niet meteen met Europese subsidie een enkele reis bezorgen naar een noodlijdend Zuid-Europees land, zeg Griekenland?

1. Sevenum
De gemeente Horst aan de Maas bestaat uit liefst zestien kernen. Veel andere gemeenten moeten het met minder doen. Peel en Maas bijvoorbeeld. Dat telt slechts elf kernen. Ligt het dan niet voor de hand Sevenum te verpatsen aan Peel en Maas? Horst aan de Maas heeft dan het nog altijd aanzienlijke aantal van vijftien kernen over en is bovendien verlost van duizenden CDA-stemmers – ook een zegen.

Als u nu die andere 495 overbodige Horster spullen aandraagt, ziet Horst aan de Maas er over een maand een stuk aantrekkelijker uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten