maandag 19 januari 2015

Intermezzo – Joep Haffmans

En zo stuitte ik in mijn vrij omvangrijke collectie (kopieën van) krantenknipsels ineens op een artikel dat je met de wetenschap van nu toch wat anders leest dan het werd gelezen op de dag van publicatie. Het betreft een artikel uit het Dagblad voor Noord-Limburg van vrijdag 7 juli 1978. ‘“Spionage” van kerkbestuur Horst schrikt kapelaan af’, zo luidt de kop. Het gaat over de benoeming van een kapelaan in Horst. Een benoeming die in kannen en kruiken leek, maar uiteindelijk door de (enige) kandidaat zelf werd afgeblazen. Zijn naam? Joep Haffmans.
Joep Haffmans (1943-2007) werd in 1974 door de bisschop van Roermond, Jo Gijsen, tot priester gewijd. Hij was vervolgens een aantal jaren kapelaan in Sittard. In 1984 volgde zijn benoeming tot deken van Gulpen. Dat bleef hij tot 2006, toen hij na beschuldigingen van onder meer fraude zelf ontslag nam. Een door justitie in gang gezet strafrechtelijk onderzoek naar vermeende verduistering van gelden werd gestaakt na het plotselinge overlijden van Haffmans in 2007.
Uit het krantenartikel blijkt dat het bisdom Haffmans in 1978 polste voor de functie van kapelaan in Horst. Haffmans verklaarde zich akkoord, maar het Horster kerkbestuur nam vier weken bedenktijd. Die gebruikte het onder meer om informatie over Haffmans te verzamelen. Uit de krant: 
‘Sommige leden van het kerkbestuur zouden omtrent Haffmans inlichtingen hebben ingewonnen op een manier die als “spionage” is ondervonden. Deken Ben Janssen van Sittard bevestigd [sic] dat men bij instanties en particulieren in de huidige standplaats van de kapelaan zou hebben geïnformeerd naar de reden van diens overplaatsing, alsof deze overplaatsing het gevolg zou zijn van bepaalde misstappen.’
Haffmans was niet gediend van deze handelwijze en besloot de benoeming niet te aanvaarden, aldus de krant. Het Horster kerkbestuur wenste niet inhoudelijk in te gaan op de gang van zaken. Kapelaan Ad van der Meijden: ‘Anders ontstaat er een moeilijke en onverkwikkelijke affaire, waarmee niemand is gediend.’ Deken Janssen van Sittard toonde zich wel bereid tot commentaar: 
‘Het speurwerk van sommige Horster kerkbestuurders in Sittard heeft een achterbakse indruk gemaakt. Waarom zijn ze niet bij mij gekomen? Ik ben nota bene geboren en getogen in Meterik. Als Horst meer dan vier weken tijd nodig heeft om mijn kapelaan goed te keuren voor opneming in het zielzorgteam, en als men op deze manier zijn doopceel meent te moeten lichten, geef ik Joep Haffmans groot gelijk dat hij er geen zin meer in heeft.’
Janssen karakteriseerde Haffmans aldus de krant als ‘een consciëntieus zielzorger, die in verschillende opzichten zeer progressief is’. Consciëntieus. Ik heb het voor de zekerheid nog even opgezocht. ‘Eerlijk en zorgvuldig’, zegt Van Dale. Juist ja. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten