maandag 5 januari 2015

Klein mysterie 613 – Palm

Ja, lieve mensen, het is dezer dagen weer goed toeven hier aan de Costa del Sol. Af en toe een stukje schrijven, flesje sangria erbij en zo komt Jan Splinter door de winter. Regen? Kennen ze hier niet! Sneeuw? Nooit van gehoord! Zon, zon en nog een keer zon, anders niets.
En wat dacht je, die palmen willen wel wuiven hiero! Je waant je compleet in Fransje Bauerland: Een paradijs waar de zon steeds schijnt / Zilveren stranden en wuivende palmen / Een blauwe zee / Een enk’le wolk die weer snel verdwijnt.
Spaß beiseite: Hallo Horst aan de Maas berichtte zaterdag op z’n website dat een dag eerder aan de Molenbeekweg een nieuw kunstwerk was geplaatst (klik hier). En wel een 7,5 meter hoge metalen palmboom, gemaakt door Knik Seuren uit Tienray, ‘die in zijn vrije tijd graag creatief bezig is met metaal’. Opdrachtgever, aldus Hallo, was Leendert Ditewich ‘die hier een nieuw transportbedrijf is gestart’.

Hoewel Hallo belooft in de papieren editie van donderdag uitvoerig terug te komen op het kunstwerk en zijn plaatsing kon ik mijn nieuwsgierigheid natuurlijk niet bedwingen. Derhalve begaf ik me gisteren naar de Molenbeekweg. Voor de niet-ingewijden: de Molenbeekweg ligt achter Interchalet en verbindt de Meldersloseweg met de Bremweg. Ik was er al een tijdje niet meer geweest en moest tot m’n spijt constateren dat het cul-de-sac dat ik daar minder dan een jaar geleden nog aantrof
inmiddels is verdwenen. Zo komt die top 5 van Horster cul-de-sacs er dus nooit.
Verder blijkt Leendert Ditewich niet zomaar een transportbedrijf te zijn gestart, maar een wijntransportbedrijf.
En geen kleintje ook, zo werd me vanaf de Songertweg al duidelijk:
Hoezeer ik elk initiatief om de Horster openbare ruimte met kunstwerken te verfraaien ook toejuich, de metalen palmboom kan me vooralsnog niet echt bekoren: te weinig aan de verbeelding overlatend, te zeer losgezongen van z’n omgeving. Maar m’n eindoordeel schort ik graag nog even op totdat de omgeving verder is aangekleed en vooral totdat ik meer weet over het waarom van de palmboom. Omdat een tros druiven of een wijnrank te zeer voor de hand lagen? Omdat het onder een palmboom heerlijk wijn drinken is? Omdat Leendert gezeten onder een palmboom op het idee van een wijntransportbedrijf kwam? Omdat palmwijn verreweg het grootste aandeel heeft in de door Leendert getransporteerde wijnen?
Met nóg meer belangstelling dan normaal zal ik donderdag Hallo Horst aan de Maas opslaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten