maandag 15 juni 2015

Klein mysterie 655 – Zwembad (5)

‘Soms is domheid ingegeven door onwetendheid, soms door valse voorlichting. Maar er is ook een vorm van domheid die je kunt omschrijven als een hardnekkige vorm van ontkenning van harde feiten, van een stug volgehouden geloof in onzin, van het volgen van een route waarvan je zeker weet dat hij doodloopt.’
Bert Wagendorp, zaterdag 14 juni 2015 in De Volkskrant
Een regionaal zwembad op het Floriadeterrein. Niemand wilde het, niemand geloofde erin. Maar niemand durfde dat zo duidelijk uit te spreken. En dus kwam er een onderzoek. Nu wil helemaal niemand het meer, gelooft helemaal niemand er meer in. Kappen dus met deze schertsvertoning? Niemand durft dat zo duidelijk uit te spreken. En dus komt er een draagvlakmeting. Voor iets wat helemaal niemand wil, waarin helemaal niemand gelooft.
Zelf zou ik het stug volgehouden geloof in een regionaal zwembad op het Floriadeterrein bij voorkeur omschrijven als ijzerenheinigheid. Maar je kunt het ook geloven tegen beter weten in noemen. Of ziende blind dan wel horende doof zijn. Of kortzichtigheid. Of, inderdaad, domheid.
De 1 uur, 13 minuten en 57 seconden die de Commissie Samenleving afgelopen dinsdag sprak over de toekomst van het overdekt zwemmen in Horst aan de Maas (klik hier en ga naar agendapunt 2) bevestigden nogmaals wat iedereen al jaren weet: dat regionale zwembad op het Floriadeterrein komt er nooit. Zelfs het CDA durfde zich, bij monde van woordvoerder John Jenniskens, uit te spreken: ‘Als CDA zijn we niet voor een zwembad op het Floriade terrein: te ver weg voor de inwoners van sommige kernen, niet echt veilig voor jeugd en financieel ook een risico.’ Desondanks wil ook het CDA, in navolging van het gemeentebestuur, eerst nog de zogeheten draagvlakmeting van komend najaar afwachten. Kan misschien iemand vóór 14 juli – als de gemeenteraad verder spreekt over het zwembad – het CDA en het gemeentebestuur duidelijk maken dat het speelkwartier nu toch echt afgelopen is?
Intussen maakt HZPC de Horster geesten vakkundig rijp voor een nieuw zwembad. Bij de gemeenteraad lijkt de zwemclub alvast een gewillig oor te vinden. Hardop uitgesproken wordt het nog niet, maar je hoort het de raadsleden denken: ‘Een zwembad, dat zou wel een prachtige impuls zijn voor onze sportzone.’ En het lonkend perspectief van nog meer terrassen en nog meer parkeerplaatsen – de natte droom van elke Horster bestuurder – als de huidige Berkel is verdwenen, zal de dames en heren ongetwijfeld ook wel aanspreken. Let maar eens op, dat zwembad in de sportzone komt er wel. 

5 opmerkingen:

  1. Wim, het door jou genoemde "vakkundig klaar stomen" is voor mij eigenlijk niets anders dan de feiten benoemen en gezond boerenverstand gebruiken. Dat zouden we veel vaker moeten moeten doen. Ik vergelijk "de Berkel" met mijn vorige CV ketel, vaak laten repareren, de laatste keer zelfs tegen het advies van de installateur in. Maar nu ik met mijn nieuwe HR ketel de eerste terugave op mijn energie rekening heb gekregen weet ik dat ik dat oude, lawaaierige energie vretende ding veel eerder naar Henraath had moeten brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alleen blijft de vraag wie de rekening van die HR ketel betaalt?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De vraag is wie betaald nu de energie en onderhoudskosten van de oude CV ketel? Inderdaad de inwoners van Horst aan de Maas. Door nu slim te investeren krijgen we weer controle op de jaarlijkse kosten en is een zwembad veel meer beschikbaar voor de "gewone" zwemmer ipv nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Han, vanuit het belang van HZPC begrijp ik jouw standpunt, maar:

    * Wat kost zo'n zwembad
    * Wie betaalt deze investering
    * Wat zijn de explotatiekosten
    * Wie betaalt deze kosten, in welke verdeling tussen de diverse gebruikers
    Ofwel: hoe ziet het totale financiele plaatje eruit.
    Hier zou helderheid over moeten komen.

    Dan is de vraag of de burger deze rekening wil betalen.
    Wetende dat er ook nog een Gasthoes verbouwd moet worden, de rekening van de Floriade nog niet volledig is vereffend, er nog een rekening komt van het te vormen Greenpark, en Horst een gemeente is die alleen dankzij het interen op de reserves financieel quitte kan spelen.
    Ook hier geldt: hoe ziet het hele plaatje eruit, en kunnen we alles doen, of zullen we keuzes moeten maken. Als burger, en zeker als gemeenteraad

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Anoniem,
    Ik ben het helemaal met je eens. En wij willen ook actief een bijdrage leveren om dit uit te zoeken en hebben hiervoor ook reeds de eerste aanzet gegeven. Het is echter ook goed om voor ogen te houden dat niet investeren goedkoper lijkt maar uiteindelijk duurder is. Vandaar het voorbeeld an de CV ketel. Natuurlijk heb ik een HZPC pet op (zou ook slecht zijn als ik dat als voorzitter niet heb) maar onze inzet is dat iedereen in Horst tussen 7 en 22 moet kunnen zwemmen. Aangezien het huidige zwembad te klein is in verhouding tot het aantal gebruikers en niet functioneel genoeg is kan dit nu niet.

    BeantwoordenVerwijderen