maandag 29 juni 2015

Klein mysterie 658 – Doedelzakspeler (1)

KUNSTPOLITIEBERICHT: OPSPORING GRUBBENVORSTER DOEDELZAKSPELER VERZOCHT
In het Noord-Limburgse Grubbenvorst wordt sinds enige tijd een doedelzakspeler vermist. Signalement: man van middelbare leeftijd, geen bril, fraai gekrulde snor, in verhouding tot de rest van zijn lichaam enorm groot hoofd en grote handen. Zijn hoofd wordt gesierd door een stempelvormige muts. Hij hult zich bij voorkeur in vaalbruine kleren. De man, die een wat houterige indruk maakt, vertoont zich nooit zonder zijn doedelzak, die een verhoudingsgewijs kleine zak heeft. Hij is voor het laatst gesignaleerd bij de rotonde aan het zuidelijke uiteinde van de Burgemeester Cremersstraat in Grubbenvorst. Heeft u inlichtingen over de huidige woon- of verblijfplaats van deze doedelzakspeler neem dan contact op met de politie in Horst aan de Maas of met de politie in uw eigen woonplaats.
Voor de inwoners van Grubbenvorst waarschijnlijk een weet, voor mij als niet-Grubbenvorstenaar een vraag: waar is de doedelzakspeler gebleven? Doedelzakspeler is (of was?) een houten beeld dat stond bij de rotonde waar Burgemeester Cremersstraat, Molenveld en Winterheide samenkomen. Het werd onthuld op 9 december 2000 en was een geschenk van de Poolse gemeente Wloszakowice (zeventig kilometer ten zuiden van Poznan). De schenking was bedoeld als blijvende herinnering aan de goede betrekkingen met de toenmalige Nederlandse partnergemeente Grubbenvorst. De website van de gemeente Wloszakowice bevat nog altijd een foto van de onthulling (klik hier).
Maker van het beeld is Jerzy Sowijak, een in 1959 in Bukowiec Gorny (een dorp enkele kilometers ten oosten van Wloszakowice) geboren en nog altijd woonachtige beeldhouwer die zich heeft gespecialiseerd in het vervaardigen van grote houtsculpturen. Zijn werk is behalve in Grubbenvorst onder meer te vinden in Zbarzewo (beeld van een ploeger), Bukowiec Gorny (twee muzikanten), Wloszakowice (boom met vogels) en Grotniki (smid) (met dank aan Gosia voor het verschaffen van deze inlichtingen). 
Op de website Gewoën Grubbevors staat Doedelzakspeler nog altijd vermeld op de lijst van Grubbenvorster beelden (klik hier). Toch ontdekte ik al in maart dat het beeld was verdwenen. Waarom? Rot? Houtworm? Niet mooi genoeg meer bevonden? Hoe lang is het al weg? Weet Jerzy Sowijak ervan? Weten ze er in Wloszakowice van? Komt het nog terug? Zo ja, wanneer? En waar?
Grubbenvorstenaren verschaf s.v.p. opheldering!

2 opmerkingen:

  1. Anno Grubbenvorst1 juli 2015 om 18:45

    Het beeld is, wegens geweldig onderhoud, versnipperd en afgevoerd door de gemeentewerken. Ongeveer 1 a 2 jaar geleden...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Anno Grubbenvorst: Dank voor je reactie! Treurig natuurlijk als het inderdaad zo is gegaan. Zijn er misschien lezers die de woorden van Anno Grubbenvorst kunnen bevestigen (of ontkrachten)?

    BeantwoordenVerwijderen