maandag 7 december 2015

Intermezzo – Horstensia (1) / Roomboter

Object: roomboterverpakking
Afmetingen: 10,5 x 8 x 3,8 cm.
Materiaal: karton
Datering: omstreeks 1950 (?)
Niks ‘roomboter’, gój bótter is het en anders niet. Vreemd eigenlijk: toen heel Horst nog gój bótter zei, was het sjiek ‘roomboter’ op de verpakking te zetten. En nu bijna niemand het nog zegt, zou gój bótter op het pakje juist een aanbeveling zijn, een bewijs van authenticiteit, van de ambachtelijkheid waar iedereen zo naar op zoek is.
‘Fabriek Horst’ van de Coöperatieve Zuivelvereniging Noord-Limburg zetelde aan de Loevestraat. In het pand waar nu Aldi zijn Milsani roomboter aan de man probeert te brengen. ‘Fabriek Horst’ had ook een naam: St. Lambertus. Veel roomser kan roomboter niet zijn. Lag de naam St. Lambertus op ieders lippen en kon daarom worden volstaan met de afkorting St. L? Of deed die naam er niet toe omdat iedereen toch de zuvelfebriek zei?
De kleur van de verpakking komt overeen met de kleur van de inhoud. Zal over nagedacht zijn. What you see is what you get. Voor de broodnodige luchtigheid Room boter in een vrolijke, rode letter. (De zegetocht van Comic Sans zou pas decennia later beginnen.) Die mooi contrasteert met de koele zakelijkheid van het diepe blauw. Op de beide zijkanten Voorzien van het rijksbotermerk. Gestempeld. Opdat we niet denken dat die boter zomaar in elkaar is geflanst. Nee, elk pakje is door de rijksboterkeurmeester in hoogsteigen persoon voorzien van zijn goedkeuringsstempel. Kom daar tegenwoordig nog maar eens om. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten