maandag 25 januari 2016

Intermezzo – Lasmofpaal

Onderweg. Verheug me nu al op station Horst-Sevenum, alwaar the middle of nowhere een geheel nieuw level bereikt.. #hardverwarmend
Altijd goed als anderen je weer eens met de neus op de feiten drukken. Ditmaal was het cabaretier Dolf Jansen, gisteren al twitterend (kik hier) onderweg naar Horst voor een voorstelling in ’t Gasthoês. Z’n 93.055 volgers weten in elk geval waar ze aan toe zijn als ze uitstappen op Horst-Sevenum.  
Nu de Stichting Horst Promotie uit beeld is geraakt (bestaat die eigenlijk nog wel?) voelden anderen zich geroepen in de bres te springen voor Horst-Sevenum. Thijs Coppus (ja, die bestaat nog wel): ‘Valt toch wel mee? Er is zelfs een fietsenstalling. En een kaartenautomaat.’ Liesbeth Schrage: ‘En tegenwoordig kun je er koffie drinken. Automatenkoffie, maar toch...’ VanHouten’s Club: ‘Hoezo: daar is nog de echte natuur van Limburg te vinden:'Am -Erica' waar het leven hard en meedogenloos was, midden op de hei!’ 2run4fun: ‘vergeet niet langs het @HetLoopCentrum te gaan. De grootste hardloopspeciaalzaak van Nederland. Veel plezier in Hooooooors.’ Albert: ‘'The middle of nowhere' impliceert dat alles er omheen, inclusief de Randstad, 'nowhere' is. Dan maar in het centrum!’ Luuk de Koning: ‘hé daar kom ik vaak! Ik vind het eigenlijk wel iets hebben, van die kleine stations! :)’
Vreemd genoeg refereerde niemand aan de grootste attractie van station Horst-Sevenum: de lasmofpaal. Ja, dat las u goed: lasmofpaal. Las-mof-paal. Ik kende het woord tot voor kort evenmin. Ik ben er ook nog niet helemaal van overtuigd dat het de juiste benaming is voor de paal die schuin voor het stationsgebouw staat. Toch stel ik voor dat we lasmofpaal er voorlopig in houden. Al was het maar omdat het zo’n prachtig woord is.
Naar lasmofpaal is het vergeefs zoeken in de Dikke Van Dale. Zelfs lasmof staat er niet in. Hoe ik dan toch op lasmofpaal ben gestuit? Door te googlen op ‘betonnen+paal+ns+10kv’. Dan beland je al snel bij een foto van een paaltje dat identiek is aan dat op station Horst-Sevenum (klik hier). De foto is gemaakt door Victor Lansink, langs het spoor tussen Bilthoven en Zeist. Bijschrift: ‘Deze zogeheten “lasmofpaal” markeert een punt waar twee stukken van de [10kV] kabel met elkaar verbonden zijn.’ Zoek je vervolgens op ‘lasmofpaal’ dan krijg je precies één resultaat: de betreffende foto van Victor Lansink. Enfin, laten we vooral niet twijfelen aan de autoriteit van Victor.
Overigens telt Horst aan de Maas nog minimaal twee andere lasmofpalen. Beide bevinden zich aan de Sint-Jorisweg, iets verderop in the middle of nowhere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten