maandag 7 maart 2016

Intermezzo – Horstensia (5) / St. Lambertusschool

Object: tegel
Afmetingen: 15 x 15 x 0,5 cm.
Gewicht: 233 gram
Materiaal: aardewerk
Producent: ?
Vervaardigd in: Tsjechoslowakije
Datering: 1965 (?)
‘St. Lambertusschool.’ Is die naam ooit in zwang geweest? Was en bleef het niet altijd ‘jongensschool’ dan wel ‘jóngesschoël’? Hoor je zelfs nu nog wel eens. Terwijl de school toch al sinds 1968 geen exclusief jongensdomein meer is en sindsdien Weisterbeekschool heet.
Intrigerende vormgeving. ‘Een beetje impressionistisch, graag, maar ook weer niet té. Klooi maar wat aan met uitlijning en perspectief. Oh ja, en zie maar of je die onderste punt van de ruit afwerkt of dat je daar het mes in het varken laat steken.’
De vlag hangt uit. Vier meeuwen vliegen over de aanbouw. Of zijn het straaljagers?
Maar dan de achterkant. Maakt alles goed wat met de voorkant mis is. Ondanks die rare zwarte stippellijn. Licht geribd, vervaagde opschriften, cijfercombinaties die kunnen doorgaan voor codenamen van geheim agenten, gaatje voor de spijker, verbleekt beeldmerk. Zo, en niet anders, hóórt de achterkant van een St. Lambertusschooltegel zijn.
‘Made in Czechoslovakia.’ In zo’n piepende en knorrende vooroorlogse fabriek in Brno? České Budějovice? Košice? Vervaardigd door een het regime onwelgevallige intellectueel die voor straf z’n dagen moest slijten met productiewerk in de tegelfabriek? Of werden zulke praktijken pas na de Praagse Lente usance?
A-65. 6-88. XI-65. Ondoorgrondelijk inderdaad. Of toch niet helemaal? Is ‘65’ wellicht het jaar van vervaardiging? En ‘XI’ de maand van vervaardiging? De twee aangebouwde klaslokalen werden op 4 januari 1966 in gebruik genomen. Markeert de tegel soms de feestelijke ingebruikname? Hangt daarom de vlag uit? Komen daarom vier straaljagers overvliegen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten