zaterdag 10 februari 2018

Klein mysterie 753 – Zwembad (9)

‘Het is tijd om te beslissen.’
Zo opende CDA-woordvoerder John Jenniskens afgelopen dinsdag in de gemeenteraadsvergadering het debat over de vraag of Horst aan de Maas een nieuw zwembad dient te krijgen (klik hier en ga naar 1.16.00). Het komt niet zo heel vaak voor dat ik uitspraken van CDA-woordvoerders volmondig kan beamen, maar ditmaal was dat toch echt het geval. Na zes jaar van dure onderzoeken naar bij voorbaat kansloze opties, van eindeloos gechicaneer, van spelregels die tijdens de wedstrijd veranderden en van beschamende vertoningen in de gemeenteraad, was het inderdaad de hoogste tijd om eindelijk maar eens een beslissing te nemen: een nieuw zwembad in Afslag 10 (voorheen de sportzone) óf renovatie van het huidige zwembad De Berkel. Dit te meer omdat zowel het gemeentebestuur als de voltallige coalitie van CDA, Essentie en PvdA al jaren afkoersen op een nieuw zwembad in Afslag 10. En toch werd dinsdag opnieuw geen beslissing genomen. Dat lag ditmaal niet aan het gemeentebestuur. En evenmin aan de oppositiepartijen D66 en SP. Nee, dat lag louter en alleen aan de coalitiepartijen, inclusief het CDA van John Jenniskens. Ongehoord, onnavolgbaar en opnieuw beschamend.


Zelfs met tussentijds gewijzigde spelregels (‘kaders’ in gemeenteraadsjargon) lukt het het gemeentebestuur maar niet om met een financieel aanvaardbaar voorstel te komen voor een nieuw zwembad in Afslag 10 dat een duidelijke meerwaarde heeft ten opzichte van het huidige bad. De voor de hand liggende conclusie zou dan zijn: gewoon lekker doorgaan met De Berkel, waarvan is aangetoond dat het nog minimaal twintig jaar meekan. Maar CDA, Essentie en PvdA weigeren zich neer te leggen bij de feiten en besloten een beslissing over het zwembad over de komende verkiezingen heen te tillen. Ongetwijfeld in de verwachting dat de nieuwe gemeenteraad de spelregels wederom wijzigt (lees: meer geld beschikbaar stelt voor een nieuw zwembad in Afslag 10). Wat op de achtergrond ongetwijfeld ook meespeelt – al zullen ze dat natuurlijk ten eeuwigen dage ontkennen: de angst voor een afstraffing door de kiezers als ze de spelregels afgelopen dinsdag al verder zouden hebben opgerekt om een nieuw zwembad in Afslag 10 mogelijk te maken.


Nog even iets over de verantwoordelijke wethouder, Ger van Rensch (CDA). Op zijn handelen in het zwembaddossier heb ik in het verleden de nodige kritiek gehad, maar op zijn optreden dinsdag heb ik niets aan te merken. Duidelijk en beargumenteerd zette hij uiteen hoe het gemeentebestuur op basis van de door de gemeenteraad gestelde kaders tot het voorstel voor een nieuw zwembad in Afslag 10 was gekomen. Ook hij riep de raad op nu eindelijk eens een beslissing te nemen: ‘Hak de knoop door.’


Ik zou het eigenlijk wel stoer hebben gevonden als de wethouder de eer aan zichzelf zou hebben gehouden toen bleek dat CDA, Essentie en PvdA de knoop niet wilden doorhakken. Zoals ik het eigenlijk ook wel stoer zou vinden als CDA, Essentie en PvdA ruiterlijk durven te  erkennen dat het zwembad hun petje ver te boven gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten