vrijdag 9 maart 2018

Intermezzo – Verkiezingscampagne

Nog ruim anderhalve week en dan kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Zou het nog wat gaan worden met de verkiezingscampagne? Of blijft het ook de komende tien dagen zo lauw, zo slapjes, zo humorloos, zo braafjes als het de afgelopen weken is geweest? Waar blijven de provocaties? Wie durft eens wat heikele puntjes in de strijd te gooien? Waar zijn de felle discussies? Welke partij komt met een verrassende zet waar heel Horst aan de Maas nog dagenlang over praat?

Heus, de verschillen zijn er wel. Alleen lijkt iedereen beducht die te berde te brengen (‘benoemen’ heet dat in jargon), zelfs de partijen die de bijna afgelopen periode in de oppositie zaten houden zich koest. Andere partijen vilein of met een kwinkslag in de hoek zetten (’bashen’ in jargon) is er niet bij. De kiezer behagen (‘pleasen’ in jargon) des te meer.

Wie heeft het lef om iets te zeggen als ‘Met een PvdA-bestuur hadden de zaken er anders voorgestaan’ (PvdA, 1980)?


Waar blijft een leus als ‘Door alle verkiezingspropaganda het spoor bijster? Stem dan op J. van Heijster’ (CDA, 1978)?


Wie durft andere partijen op stang te jagen met iets in de geest van ‘19 maart feest van de H. Joseph, “werkman”. Op welke partij zou hij gestemd hebben?’ (PvdA, 1986)?


Wie waagt zich aan een provocatie als ‘Laat Horst aan de Maas niet “links” liggen’ (VVD, 2006)?


Natuurlijk was vroeger niet alles beter. Maar sommige dingen wel.

N.B. Dit stukje verscheen deze week in licht gewijzigde vorm in Via Horst aan de Maas (klik hier). Inmiddels zijn prikkelende affiches verschenen van Zwembad De Berkel mót bliêve


en Behoud De Parel.Is daarmee de lont in het kruitvat gestoken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten