maandag 7 januari 2019

Intermezzo – Connecting Light

Ongrijpbaar. Hèhè, na vier dagen lang tevergeefs zoeken heb ik het woord dan eindelijk gevonden, opgediept uit de krochten van mijn hersenen. Ongrijpbaar. Dát is het woord waarmee ik de ervaring Connecting Light het best kan vatten. Een onuitwisbare ervaring. Ongrijpbaar, zowel letterlijk als figuurlijk.


Wat is Connecting Light? Volgens de website (klik hier):
‘Een grensoverschrijdend project tussen Venlo en Kaldenkirchen van beeldend kunstenaar Suzanne Berkers in samenwerking met Stichting Het Raam. Een groene laserstraal verbindt vijf markante gebouwen in de donkere hemel. Connecting Light laat zien dat er overal verbindingen zijn, tussen gebouwen en tussen mensen en het landschap. De kunstenaar wil een positief signaal geven. Wij zijn deel van een groter geheel en kunnen niet bestaan zonder elkaar.’

Vrijdagavond was ik deelnemer aan een door Suzanne Berkers begeleide Connecting Light-wandeling. We volgden de groene laserstraal die het Venlose stadskantoor verbindt met een van de Molenbossenflats in Blerick. En de groene laserstraal die die Molenbossenflat op zijn beurt verbindt met een fabrieksschoorsteen in Tegelen. Een wandeling van 75 minuten. Voor mij lang genoeg om compleet van de kaart te raken.


Ongrijpbaar is die groene laserstraal. Zelfs met een ladder van vijftig meter kun je ‘m niet pakken. Onbeweeglijk hangend in de lucht en toch telkens veranderend van aanzien. Geluidloos ook en mede daardoor een enorme rust uitstralend. Geen rust van de stilte voor de storm, maar een weldadige, beschermende rust. ‘Wat er ook gebeurt, ik blijf hier hangen, ik neem je onder mijn hoede.’


De groene laserstraal maakt dat je de ruimte anders beleeft. Een ervaring die ik maar één keer eerder in mijn leven had. En wel op vrijdag 29 november 2013 bij een bezoek aan de Big Air Package van Christo in de Gasometer in Oberhausen (klik hier).


Connecting Light – diep ontroerend, onvergetelijk, land art zoals land art bedoeld is. Ongrijpbaar, letterlijk én figuurlijk, niet in woorden of foto’s te vangen. Je moet het ervaren, meemaken, beleven. Niet vanuit de auto, niet op de fiets, maar lopend. Dat kan alleen deze week nog. Doe het, in godsnaam doe het!


P.S. 1 Waarom dit stukje op Horst-sweet-Horst verschijnt? Omdat Connecting Light ook te zien is vanaf het grondgebied van de gemeente Horst aan de Maas – een van de laserstralen verbindt het Venlose stadskantoor met de Innovatoren.

P.S. 2 De eerste drie foto’s zijn gemaakt door Erik van Maarschalkerwaard. Ik publiceer ze hier met zijn toestemming, waarvoor dank.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten