zaterdag 26 januari 2019

Top 5 – Achtergebleven sporen van stopcontacten en lichtschakelaars op de muren van ’t Gasthoês

Een reus met een gigantische sloophamer. Daarnaast een anderhalf uur eerder onthuld bouwbord met het opschrift ‘Revitalisering Gasthoes’. Sloophamer en revitalisering: gaat dat samen? Nee, nu niet kritisch gaan doen. Ook niet over dat verontrustende bericht vorige week op de gemeentepagina in Hallo Horst aan de Maas: ‘Om in het nieuwe Gasthoês alles in goede banen te leiden, wordt een nieuwe organisatie opgericht. Hoe deze er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk.’ Nu ook niet mauwen over de revitalisering die nog tot maart stil ligt. En evenmin mekkeren over de revitaliseringskosten die, al voordat de revitalisering is begonnen, hoger zijn dan begroot.


Nee, nu, vanmiddag, gewoon genieten van het gestripte gebouw. Dankbaar zijn dat die mallotige luifel boven de entree is verdwenen. Net als die maffe entreetrap. Genieten van het labyrintische, van die smalle gangetjes, van dat kruip-door-sluip-door, van de vele hokken en hokjes. Er voor de zoveelste keer versteld van staan dat dit gebouw met z’n vijftien verschillende niveaus (of waren het er achttien, negentien?) ooit heeft kunnen functioneren als ziekenhuis. Proberen voor te stellen hoe het was om hier te worden verpleegd. Herinneringen oproepen aan bijgewoonde activiteiten in de al nauwelijks meer herkenbare grote zaal. Fantaseren over een manifestatie met experimentele video’s waar het gebouw zich juist in deze toestand bij uitstek voor leent. Terugdenken aan de opening na de vorige revitalisering, alweer 37 jaar geleden. Voor het eerst het interieur van de kapel in z’n oorspronkelijke glorie bewonderen.


Wát een gebouw! Kan het niet voor eeuwig blijven zoals het nu is? Nee, natuurlijk kan dat niet. Want: wie a zegt, moet ook b zeggen. Enzovoort. Maar kan er dan niet op z’n minst een professionele fotograaf worden ingehuurd die de huidige naakte schoonheid van het gebouw tot in het kleinste detail vastlegt? Met inbegrip van de sporen die stopcontacten en lichtschakelaars op de muren hebben achtergelaten? Nu het nog niet zover is hier alvast (door een amateurfotograaf) de Horst-sweet-Horst top 5 van achtergebleven sporen van stopcontacten en lichtschakelaars op de muren van ’t Gasthoês. Komt ie:

5.

4.

3.

2.

1.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten