zondag 31 maart 2019

Intermezzo – Brutale aanranding

Criminaliteit bestond vroeger niet in Horst aan de Maas? Dank je de koekoek! Dezer dagen is het precies honderd jaar geleden dat ter hoogte van Californië, op de grens van Grubbenvorst en Horst, een roofoverval plaatsvond waarbij liefst 8707 gulden – een gigantisch bedrag in die tijd – werd buitgemaakt.

De in 1924 geopende nieuwbouw van de zuivelfabriek aan de Loevestraat (nu Aldi)
‘Brutale aanranding’, kopte de Nieuwe Venlosche Courant op zaterdag 29 maart 1919. Een dag eerder was A. Jacobs, secretaris-penningmeester van stoomzuivelfabriek St. Lambertus in Horst, ’s ochtends naar de bank in Venlo gefietst om daar het geld op te halen om de melkleveranciers van de zuivelfabriek uit te betalen. Op de terugweg werd hij omstreeks 11.00 uur op de Venloseweg aangevallen door twee mannen. De Nieuwe Venlosche Courant
‘Hij kreeg een slag met een hout op het hoofd en viel van zijn rijwiel; kreeg nog een slag en werd vastgegrepen door een persoon, die den aangevallene de keep over het hoofd trok; de ander sneed de riem van de geldtasch door. Daarna voelde hij nog een slag en toen hij zich kon oprichten liepen 2 manspersonen weg.’
Bij terugkomst in Horst meldde Jacobs zich met een bebloed hoofd bij de dokter. Het signalement dat hij kon geven van de daders, die er met 8707 gulden vandoor waren gegaan, was uiterst summier: hij kwam niet verder dan dat de ene man een pet op had en dat de andere een hoed droeg en een grijze jas. De Nieuwe Venlosche Courant: ‘Jammer zou ’t zijn, dat die gemeene straatroovers hun straf ontgingen. Afschrikwekkende voorbeelden moeten gesteld worden.’

Nieuwe Venlosche Courant 29 maart 1919
Enkele dagen later loofde de directie van de stoomzuivelfabriek een beloning van vijfhonderd gulden uit voor de gouden tip die zou leiden tot de arrestatie van de twee ‘bandieten’. 

Nieuwe Venlosche Corant 3 april 1919
Of de beloning is uitgekeerd is me niet duidelijk. Vast staat wel dat eind april twee verdachten werden gearresteerd en in bewaring werden genomen. Het betrof twee ‘arbeiders’ uit Horst, 31 en 38 jaar, waarvan er een in de stoomzuivelfabriek had gewerkt. 

Nieuwe Venlosche Courant 23 april 1919
In september diende de zaak voor de rechtbank in Roermond. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van vier jaar. Mr. Paul Tripels, advocaat van de verdachten, pleitte vanwege gebrek aan bewijs juist voor vrijlating. De rechtbank besloot tot voorlopige invrijheidstelling. Twee weken later volgde definitieve vrijspraak. Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch. Opnieuw was de eis vier jaar gevangenisstraf en opnieuw bepleitte Tripels vrijspraak. 

Peel en Maas 29 november 1918
Daarna loopt het spoor vooralsnog helaas dood. Dat doet me vermoeden dat nooit overtuigend bewijs tegen de verdachten is geleverd en dat de daders nooit zijn opgespoord en veroordeeld. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten