donderdag 28 maart 2019

Intermezzo – Safia Boulghalgh & Frank Schijven

Wat ook wel mooi is, is dat je tegenwoordig zelfs in Venray terechtkunt voor het werk van Horster kunstenaars of kunstenaars met Horster wortels. Toch een vorm van zendingswerk. Na Floor Hermans en Jacqueline Hanssen is het nu de beurt aan Safia Boulghalgh (1961) en Frank Schijven (1957). Dit kunstenaarspaar uit Melderslo exposeert op het moment in een leegstaand winkelpand op de hoek Schoolstraat – Kapelaanspad in hartje Venray.


‘Kunstenaarspaar’ wil niet zeggen dat in Venray gezamenlijk werk te zien is. Safia en Frank hebben elk een duidelijke eigen signatuur: naar overeenkomsten in thematiek, uitdrukkingsvormen en materiaalgebruik moet je goed zoeken.


Het immense, uit één grote ruimte bestaande winkelpand met z’n sneeuwwitte muren lijkt wel speciaal geschapen voor de grote schilderijen (acryl op doek) van Safia. Die kenmerken zich overwegend door intense, bonte kleuren.


Die kleuren refereren aan haar geboorteland, Marokko. Haar thema’s haalt ze vaak van dichterbij: de eigen tuin en de aanpalende bossen – Marokko meets Melderslo. Al geldt dit laatste dan weer niet voor Exodus (eind vorig jaar ook te zien tijdens Altaarnatief in de Sint-Lambertuskerk in Horst), dat de vraag oproept of de op het schilderij afgebeelde mensen noodgedwongen vertrekken uit een paradijselijke plek of juist arriveren in een beloofd land.


De uitbundigheid van Safia’s werken op doek ontbreekt overigens geheel in twee hoogst opmerkelijke werken: pentekeningen op (dozen?)karton.


Hoewel Safia ook beelden (steen en keramiek) en een videoprojectie toont, legt ze het in veelzijdigheid toch af tegen Frank. Die komt voor de dag met in karakter sterk van elkaar verschillende video’s, lino’s, installaties, geïllustreerde gedichten, tekeningen en een groot aantal werken in gemengde technieken. Zelf zegt hij daarover: ‘Ik heb nooit kunnen kiezen tussen beeld, woord of geluid als uitdrukkingsvorm en ben ze daarom gaan samenvoegen. Ik ben gefascineerd door de overeenkomende ritmes van woord, muziek en beeld. Gefascineerd ook door de grensgebieden tussen realiteit en vervreemding, figuratie en abstractie, inhoud en beeld.’


Uit veel van zijn werk spreekt maatschappelijk engagement, maar speelsheid en humor zijn vaak ook niet ver weg.


Een zekere fascinatie voor vooral vrouwelijk naakt valt hem evenmin te ontzeggen.


Zo zou ik nog wel even kunnen doorgaan, maar het is veel verstandiger zelf een kijkje te gaan nemen in Venray. Wel opschieten: dit kan uitsluitend morgen (14.00-17.00 uur), zaterdag (12.00-16.00 uur) en zondag (12.00-16.00 uur) nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten