vrijdag 1 maart 2019

Klein mysterie 765 – Gasthoês (14)

Voor de verandering hield de gemeenteraad zich deze week maar weer eens ruim een uur lang bezig met het nieuwe Gasthoês. Iets waar heel Horst aan de Maas reikhalzend naar zou moeten uitkijken, is nu al vijf jaar een bron van vaagheid, verwarring, onbegrip en ergernis. Dinsdag was het niet anders.


Bovenop de 12,5 miljoen euro die al voor ’t Gasthoês waren gereserveerd, vraagt het gemeentebestuur nu nog eens een extra krediet van ruim 4 miljoen euro. De inleidende beschietingen daarover vonden dinsdag plaats. Duidelijk (klik hier en ga naar 2.19.40) werd dat de raad niet zonder slag of stoot akkoord gaat. Bij de 618 duizend euro kostende blunder met de berekening van de BTW legt de raad zich nog wel neer, zij het tandenknarsend. Ook de 1,9 miljoen extra uitgaven aan duurzaamheid lijkt de raad te kunnen billijken. Maar 1,5 miljoen extra voor ‘een eenduidige samenhangende inrichting en uitstraling’? Eric Thissen (VVD): ‘Is er behoefteonderzoek gedaan? Ligt er een businesscase onder?’ Annemie Craenmehr-Hesen (CDA): ‘Hoe kan het dat de extra wensen nu pas boven komen?’ Richard van der Weegen (PvdA): ‘We kunnen niet aan de gang blijven.’ Bart Cox (SP): ‘Ik heb niet het idee dat we in control zijn.’


De kritische opstelling van de gemeenteraad is een rechtstreeks gevolg van de incompetentie in dezen van het gemeentebestuur, en meer in het bijzonder die van de voor ’t Gasthoês verantwoordelijke wethouders. Zo is het natuurlijk ongehoord dat men nu pas, na vijf jaar praten, denken en onderzoeken, en nauwelijks een jaar voor de beoogde opening, tot het inzicht is gekomen dat een grote theaterzaal met een tribune noodzakelijk is. En het is helemaal van de gekke dat de raad hiervoor geld beschikbaar zou moeten stellen terwijl over de exploitatie nog geen enkele duidelijkheid is. En terwijl het nog altijd wachten is op een bibliotheekvisie, schijnt wel al het waanzinnige denkbeeld te bestaan dat de telkens verder uitgeklede bibliotheek straks onder de Gasthoês-organisatie zou dienen te vallen. Vreemd is het ook dat het nieuwe Gasthoês nu ineens de concurrentie aan zou moeten gaan met bijvoorbeeld de schouwburg in Venray, terwijl jarenlang zo ongeveer het tegendeel is beweerd.


De dinsdag schutterende wethouder Han Geurts wekt niet bepaald de indruk dat hij is berekend voor zijn taak. Een adequaat antwoord op de vragen van de raad bleef dinsdag veelal uit. Vooral het feit dat hij de raad niet eerder heeft geïnformeerd over de kostenoverschrijdingen werd hem, terecht, zwaar aangerekend. Als hij op 19 maart, wanneer de gemeenteraad besluit over de extra kredietaanvraag, niet véél beter voor de dag komt, zal hij moeten vrezen voor zijn politieke toekomst. En terecht.

2 opmerkingen:

  1. Inderdaad onsamenhangend, budget overschrijdend en het einde is volgens mij nog lang niet in zicht, veranderingen, onduidelijkheden v.w.b exploitatie, beheer etc. , maar ze zeggen the show must go on, eind goed,al g...., de tijd zal het leren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wordt nog wel meer,en meer. Voorbereiding van niks.

    BeantwoordenVerwijderen