zondag 14 april 2019

Klein mysterie 769 – Bibliotheek (19)

De openbare bibliotheek van Horst aan de Maas – een gebed zonder einde. Al drie vergaderingen op rij is de toekomst van de bibliotheek onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. In de vergadering van 19 maart schetste informatiemanager Jeroen Seeverens vier mogelijke toekomstscenario’s die de basis kunnen vormen voor een nieuwe bibliotheekvisie.


In de vergadering van 2 april kwam de bibliotheek zijdelings ter sprake in het debat over de revitalisering van ’t Gasthoês. Wat me daarvan vooral is bijgebleven: verantwoordelijk wethouder Han Geurts die zei dat de Raad van Toezicht van BiblioNu volmondig instemde met de gigantische inkrimping van de bibliotheek, terwijl raadslid Bart Cox (SP) precies het tegendeel beweerde. Rara, hoe kan dat?


Afgelopen dinsdag besprak de gemeenteraad in een volgende stap op weg naar de nieuwe bibliotheekvisie de vraag welke functies de bibliotheek de komende jaren vooral zou moeten vervullen (klik hier). De meeste sprekers erkenden dat die vraag losgekoppeld zou moeten worden van de nieuwe locatie (’t Gasthoês). Toch lukte dat natuurlijk van geen kanten. Aan bevordering van kunst en cultuur als functie voor de bibliotheek wenste bijvoorbeeld niemand prioriteit te geven, ‘want daarin voorziet ’t Gasthoês al’.


Met name CDA, Essentie, PvdA en VVD hamerden op het belang van digitalisering. Wat ze precies onder dat begrip verstaan, bleef volkomen onduidelijk. Gelukkig zette Bart Cox wat puntjes op de i: ‘”De jeugd trekt naar het digitale”, hoor ik zeggen. Ik sta dagelijks voor de klas. De jeugd trekt inderdaad naar het digitale, maar dat is vooral met Instagram en Snapchat en dat soort dingen. Ze zeggen allemaal: “Meneer ik wil alsjeblieft een boek, ik snap niets van die digitale omgeving.” De echte insteek zou moeten zijn: ga ze leren hoe je moet zoeken op Google want dat gaat gewoon niet goed. Ga ze leren dat je bronnen twee keer checkt. Dat hoort ook bij het digitaal vaardig zijn en dat is waar het aan schort.’ Ook zijn pleidooi voor beperking van de inzet van vrijwilligers was me uit het hart gegrepen: ‘Geen vrijwilligers die bibliotheekwerk gaan doen.’


Verheugend was ten slotte dat de voltallige raad niets ziet in het idee dat de bibliotheek meer samenwerking zou moeten zoeken met initiatieven als ruilboekenkasten.

Wordt de komende maanden vervolgd. Ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten