zondag 28 april 2019

Klein mysterie 770 – Bibliotheek (20)

Voor de verandering sprak de gemeenteraad vorige week maar weer eens een uur over de openbare bibliotheek (klik hier en ga naar 40.20 minuten). Meer in het bijzonder de nieuwe bibliotheekvisie. Een week eerder waren de dames en heren bijna unaniem tot de conclusie gekomen dat die visie losgekoppeld zou moeten worden van de nieuwe locatie, cultureel centrum ’t Gasthoês. Dat lukte toen al niet en vorige week werd er nog eens een schepje bovenop gedaan. De raad kreeg ditmaal namelijk vier scenario’s voorgelegd: de bibliotheek naast ’t Gasthoês, de bibliotheek in ’t Gasthoês, de bibliotheek met ’t Gasthoês, de bibliotheek door ’t Gasthoês.


In mijn visie is een visie een document dat zich verre houdt van het waar en hoe. Concrete zaken als financiën, vierkante meters en een locatie vloeien in mijn visie van een visie als vanzelf voort uit die visie: eerst de visie, dan pas de voorwaarden. De meerderheid van de gemeenteraad redeneert, althans in het geval van de bibliotheek, precies andersom: eerst de voorwaarden, dan pas de visie. Die voorwaarden zijn in het geval van de bibliotheek expliciet een omvang van maximaal vierhonderd vierkante meter en ’t Gasthoês als locatie. En impliciet: een subsidie die in elk geval niet hoger mag zijn dan de huidige. Denk vooral niet dat de raad eerst uitvoerig heeft gediscussieerd over die voorwaarden, nee, die zijn, waar het gaat om de vierkante meters en de locatie, opgelegd door het gemeentebestuur. Werkelijk onbegrijpelijk dat de raad dit, met uitzondering van D66+GroenLinks en SP, voor zoete koek slikt.


Evenzeer onbegrijpelijk is dat de raad, die in het geval van de bibliotheek zo dolgraag zelf aan zet is, vorige week niet de kans greep zich verder te verdiepen in de vier geschetste toekomstscenario’s. Zonder dat de fracties een mening konden en ook wilden vormen over de scenario’s werd nu al de richting bepaald, een richting waarop nadrukkelijk leek te worden aangestuurd: de bibliotheek in ’t Gasthoês.


Wat dit scenario inhoudt? Bibliotheek en Gasthoês functioneren samen in één gebouw, de bibliotheek blijft verantwoordelijk voor het volledige bibliotheekwerk, de bibliotheek blijft een zelfstandige organisatie, er komt een ‘eenduidig beeldmerk Gasthoês in gebouw en programmering, met herkenbaarheid bibliotheek’ (whatever that may be) en het gebruik van de ruimtes geschiedt in goed overleg tussen bibliotheek en Gasthoês.


Of dit scenario werkelijkheid zal worden? Dat valt nog maar te bezien. Zo wordt in het binnenkort te behandelen raadsvoorstel over ’t Gasthoês nadrukkelijk de wens uitgesproken dat de bibliotheekmedewerkers in dienst komen van ’t Gasthoês. Rrrraaarrr. Héél rrraaarrr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten