woensdag 28 augustus 2019

Klein mysterie 775 – Zigeunertypes (3)

Bericht van de politie Horst vanmiddag op Facebook:
‘Rond 12.00 uur melding uit wijk in Grubbenvorst waar laatst overdag werd ingebroken: 4 vrouwen (omschreven als zigeunertypes door melder) struinen door de wijk. 2 vrouwen stellen zich verdekt op en 2 anderen bellen aan en voeren gesprek als de deur geopend wordt. De vrouwen beraadslagen duidelijk. Signalementen: 1 vrouw met zwart gestreepte rok, geel t-shirt en zonnebril, 1 vrouw in blauwe jurk, 1 vrouw in jurk met bloemendessin en 1 vrouw met zwarte rok en lichte blouse. Allen op teenslippers. Zie je deze mensen in je wijk, bel dan meteen de politie via 112.’

‘Ik wil me niet meer ergeren’, berichtte iemand me vanochtend. Zelf wil ik me eigenlijk ook niet meer ergeren. Maar het lukt steeds maar niet. Moet ik dan soms lachen als dat vreselijke ‘zigeunertypes’ weer eens opduikt in een bericht van de politie Horst? Mijn schouders ophalen? Het toejuichen? Net doen alsof mijn neus bloedt? Nee, kan ik allemaal niet. Ik kan me er alleen maar aan ergeren. Niet gewoon aan ergeren, maar godsgruwelijk aan ergeren. En helemaal als een overheidsinstantie als de politie dat woord gebruikt.


Ik kots van dat eeuwige stigmatiseren, discrimineren en generaliseren. De wereld zou te klein zijn als er ‘homotypes’, ‘jodentypes’, ‘limbotypes’ of ‘blanke types’ had gestaan in plaats van ‘zigeunertypes’. En terecht. Waarom zou ‘zigeunertypes’ of ‘Balkantypes’ (ook vaker gebruikt door de politie Horst) dan in godsnaam wel mogen?

Ggggrrrrr.

***********************************************

P.S. Een uurtje geleden maakte de politie Horst het volgende bekend: 
‘Door verschillende reacties op ons bericht en wat onderzoek is gebleken dat de vrouwen die rond het middaguur in Grubbenvorst werden gezien hoogstwaarschijnlijk niets met inbraken of andere strafbare feiten te maken hebben. Zij maakten een rondgang in Grubbenvorst vanuit hun geloofsovertuiging. Bedankt voor het reageren!’
En nu erger ik me godsgruwelijk tot de macht tien: het is toch bij god onmogelijk dat de politie op grond van één melding en zonder eigen onderzoek een bericht de wereld in slingert waarin mensen worden gestigmatiseerd en waarin de bevolking angst wordt aangejaagd en dat dat bericht daarna op grond van enkele reacties en ‘wat’ onderzoek doodleuk weer wordt ingetrokken? En zigeunertypes’ zijn dus blijkbaar verdacht en gelovige types niet? Of christelijke gelovige types niet en moslim gelovige types weer wél? Over stigmatiseren en generaliseren gesproken!

Ik mag hopen dat dit muisje een hele lange staart krijgt. Misschien ook maar de laatste agenten die Horst aan de Maas nog rijk is op non-actief zetten?

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens, Wim!! Dat gevoel kreeg ik ook vandaag en ook 2 keer.

    BeantwoordenVerwijderen