woensdag 26 februari 2020

Intermezzo – Pumptrack

Pumptrack. Ik moest opzoeken wat het woord precies betekent. ‘Een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen, geschikt voor alle fiets- en skatesporten.’ Zes inwoners van Horst aan de Maas maken zich sterk voor de komst van een openbare pumptrack in deze gemeente. ‘De pumptrackbaan die wij voor ogen hebben, ligt in of bij een woonwijk en moet een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud’, zo verklaarde een van de initiatiefnemers onlangs tegenover een verslaggever van De Limburger. Zowel kinderen met stepjes of loopfietsjes als geoefende crossfietsers als steppers als skaters moeten terecht kunnen op de geasfalteerde baan van 2500 vierkante meter.


Een geschenk uit de hemel, zou je denken, voor een gemeente die zich wil profileren als de gezondste regio van Europa en die burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan. Mooi niet dus: verantwoordelijk wethouder Han Geurts (CDA) verwees de initiatiefnemers vriendelijk door naar Venlo. Want: Venlo legt zich toe op de wielersport, Horst aan de Maas op de paardensport. Want: ‘Onze dorpen zijn te klein voor zo’n voorziening.’ Want: niet élk plan van onderop wordt gehonoreerd.


Geen héél overtuigende argumenten. Venlo mag zich dan misschien toeleggen op de wielersport, de beoogde pumptrack dient volgens de initiatiefnemers ook een sociale functie te krijgen. En moeten andere sporten dan het slachtoffer zijn van het feit dat Horst aan de Maas zich toelegt op de paardensport? Zou de gemeente niet juist lokale breedtesport moeten steunen? En inderdaad, Horst is geen wereldstad. Maar ook geen dorpje. Hoe groot moet je dan zijn voor een pumptrack? Dat niet élk plan van onderop wordt uitgevoerd lijkt me logisch. Maar wind er dan ook geen doekjes om dat je als gemeente selectief bent. Maak duidelijk dat je burgerparticipatie en initiatieven van onderop vooral toejuicht als ze in je eigen kraam te pas komen. Dat je niet zit te wachten op een burgerinitiatief als Behoud De Parel of bewonersgroepen die ageren tegen de komst van grootschalige huisvesting voor arbeidsmigranten in hun buurt.


Vorige week heeft de gemeenteraad onder aanvoering van VVD en D66+GroenLinks gelukkig op de rem getrapt en de wethouder opgedragen nogmaals in gesprek te gaan met de initiatiefnemers. Dan zal moeten blijken of het louter om een ‘regionale professionele baan’ (dixit de wethouder) gaat of dat de baan ook of vooral een sociale functie krijgt.


‘Als Horst aan de Maas dan een paardensportgemeente is en geen wielergemeente, is het dan ook geen zwemgemeente?’. vroeg Aniet Fonteyne (SP) de wethouder nog. Diens reactie: ‘Nee, we zijn geen zwemgemeente.’ Waarvan akte. En wielergemeente of niet: de oudste wielerbaan van Horst, die aan de Prinses Beatrixstraat, ligt er nog altijd spic en span bij, waarvan de foto’s bij dit stukje getuigen.

(Dit stukje verscheen eerder in iets andere vorm in Via Horst-Venray.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten