zaterdag 27 mei 2023

Intermezzo – Piet Siebers

Laten we het voor de verandering eens over beeldende kunst hebben.

Drie weken geleden werd Piet Siebers 70 jaar. Piet is geboren in Horst, waar hij ook zijn jeugd doorbracht. Als enige zoon in een gezin van vijf kinderen was hij voorbestemd om zijn vader op te volgen in de ijzerwarenzaak van zijn ouders aan het Wilhelminaplein. Maar Piet wilde niet. Via een aantal omwegen werd hij beeldend kunstenaar en meer in het bijzonder beeldhouwer, maker van houten sculpturen.

Piet woont inmiddels al meer dan de helft van zijn leven in Venray. In 1999 vestigde hij zich aan de Castenrayseweg in Oirlo. Wie er wel eens aan voorbij is gekomen kan zijn beeld van Simeon de paalzitter moeilijk zijn ontgaan. In 2011 opende Piet er zijn eigen galerie, p.ART.s geheten. ‘Kunstenaarsinitiatief’ is misschien een beter woord. Hoe dan ook organiseert hij hier al meer dan tien jaar exposities, helemaal in zijn eentje en zonder subsidies of financiële steun van wie dan ook. Dat is iets waar hij trots op mag zijn en waar Oirlo, de gemeente Venray, Noord-Limburg en kunstenaars Piet dankbaar voor moeten zijn. Want zo heel veel plekken waar professionele kunstenaars hun werk kunnen laten zien, zijn er niet in Noord-Limburg.

Profeten worden zoals bekend in eigen land niet geëerd. Dat geldt voor Piet, maar ook voor tal van andere professionele kunstenaars in deze regio. Hun werk is niet of nauwelijks te vinden in publieke collecties en in de Noord-Limburgse openbare ruimte. Dat is vreemd. Kunst en kunstenaars zijn onderdeel van onze regionale identiteit. Ze becommentariëren ons bestaan en geven er kleur aan. Ze helpen latere generaties onze tijd beter te begrijpen.  


Vorig jaar exposeerde Piet in de Heere Peel in America zijn beeld 2 Rijken. Hij had het geplaatst op een plek die ervoor gemaakt leek. 2 Rijken hóórt dáár gewoon te staan. Gemeente Horst aan de Maas: laat zien dat je óók hart voor lokale kunst, lokale kunstenaars en lokale kunstgeschiedenis hebt, koop 2 Rijken aan en plaats het voor eeuwig terug in de Heere Peel.

Ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag heeft Piet in p.ART.s een expositie van zijn eigen werk ingericht, die in de maanden mei en juni elke zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur is geopend. 2 Rijken staat buiten, aan het pad rechts naast de ingang.

(Dit stukje verscheen eerder in iets andere vorm in Via Horst-Venray)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten