vrijdag 17 november 2023

Intermezzo – Ooijen

Ooijen is een buurtschap in het noordoosten van Horst aan de Maas dat valt onder Broekhuizenvorst. Samen tellen Ooijen en Broekhuizenvorst iets meer dan duizend inwoners. Ooijen is niet bereikbaar per openbaar vervoer. Broekhuizenvorst wel. De busreis naar Horst duurt ruim een uur. De afstand vanuit Broekhuizenvorst tot de dichtstbijzijnde bibliotheek bedraagt 9,6 kilometer. Die tot het dichtstbijzijnde treinstation 11,7 kilometer. Die tot de dichtstbijzijnde middelbare school 9,6 kilometer. Die tot het gemeentehuis in Horst 9,4 kilometer. Die tot de dichtstbijzijnde supermarkt 3,9 kilometer. Die tot de dichtstbijzijnde huisartsenpost 13,8 kilometer.


Kortom, Ooijen ligt nogal geïsoleerd. Zonder auto is het een hele onderneming je paspoort te verlengen, boodschappen te gaan doen of een boek te lenen in de bibliotheek.


Twee weken geleden werd bekend dat de gemeente Horst aan de Maas begin volgend jaar in Ooijen een doorstroomvoorziening opent voor maximaal vierhonderd statushouders: mensen die in Nederland mogen blijven en die op een wachtlijst staan voor een woning in Noord-Limburg. De gemeente: ‘Door de statushouders in de doorstroomvoorziening te huisvesten kunnen ze meteen beginnen met inburgeren en meedoen in de regio waar ze ook blijvend gaan wonen. Wij willen dat mensen vanaf dag één mee (kunnen) doen via (vrijwilligers)werk, onderwijs, taal en inburgering.’


Je wilt dat mensen vanaf dag één meedoen. En dan plaats je ze uitgerekend in Ooijen, zo ongeveer de lastigste plek in de hele gemeente om mee te doen, zeker als je geen auto hebt, zoals statushouders. Maar zelfs als het je zou lukken om mee te doen en in te burgeren in Ooijen: wat heb je daaraan als je uiteindelijk een woning krijgt toegewezen in pak ‘m beet Beesel, Venlo-Zuid of Egchel? Kun je daar opnieuw beginnen met integreren in de buurt, vrijwilligerswerk vinden, wennen aan nieuwe klasgenoten, nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken.


De vraag dringt zich op of de statushouders wel iets opschieten met de doorstroomvoorziening. Ze verblijven nu in een azc, waar alles goed is georganiseerd en waar deskundige mensen werken, die zijn getraind in de omgang met asielzoekers. Dat was een jaar geleden wel anders toen Horst aan de Maas een crisisnoodopvang kreeg die werd gerund door een evenementenbureau. Hopelijk is dat lesje geleerd. Te hopen valt eveneens dat onderwijs, vrijwilligerswerk, zorg en andere voorzieningen ditmaal zijn geregeld voordat de mensen er wonen en niet, zoals bij de crisisnoodopvang, dat het regelen pas begint als de statushouders er al zijn.

(Dit stukje verscheen vorige week woensdag in iets andere vorm ook in Via Horst-Venray)

2 opmerkingen:

  1. Naarmate de verblijfsstatus zekerder wordt neemt de vooringenomen, toebedichte en voorbarige slachtofferrol toe, lijkt het.
    Wat voldoende of goed is voor de Ooijenaren (of vergelijkbaar geïsoleerde inwoners van Griendtsveen of Evertsoord) niet goed genoeg voor de (economische) vluchtelingen als statushouders? Dat is dan wel een bijzondere status of kwalificatie die scribent bij voorbaat aan hen toekent of miskent. Vinden zij dat zelf ook? Zij die volgend jaar nog moeten gaan komen.
    Van een schamele tent of bouwval in een godvergeten afgelegen (vlucht-)oord naar een goed, goedkoop en veilig dak boven het hoofd. De Here (welke dan ook, maar meestal die andere) of andere hogere macht (bijv. onze gemeente) zij geloofd! Tel de zegeningen. Of is dat te eenzijdig Bijbels of Rooms? Dankbaarheid is alom wel een vorm van respect.
    Ooijen; je zou er nu maar als alleenstaande oudere dan wel autochtone hulpbehoevende of financieel-minder-bedeelde ingezetene met enkel een scoot-mobiel of rollator of fiets maar zonder auto geïsoleerd en in ballingschap moeten wonen. Desalniettemin tot nu toe nimmer als catastrofegebied in het nieuws. Indien nodig (maar men lijkt er tot op heden zelfredzaam) worden er vanuit het verre Horst humanitaire acties opgezet. De voorbereidingen kunnen worden gestart.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien geen auto hier maar velen wel op vakantie naar het onveilige land van herkomst (wat volgens de - wettelijke - afspraken niet mag) zoals Afghanistan liet zien. Geen dan wel een dubbele moraal (van hun zijde resp. onze zijde).
      In het algemeen: ze redden zich wel.

      Verwijderen