maandag 23 juli 2012

Top 5 – Horster putdeksels

Als trotse bezitter van twee prachtboeken over putdeksels
ben ik het min of meer aan m’n stand verplicht met een top 5 van Horster putdeksels te komen. Dat besef was er al een hele tijd. Het voelde niet als een last – integendeel, ik beschouwde het zelfs als een eer niet-ingewijden te introduceren in de zo intrigerende wereld van het putdeksel. Toch kwam het er maar niet van met die top 5. Altijd was er wel iets actuelers, iets dringenders, iets leukers. Bovendien: putdeksels lopen toch niet weg?
Berichten over weggelopen putdeksels hebben mij inderdaad nog niet bereikt. Toch zit het putdeksel wel degelijk in de verdrukking. Het langvingerig gilde heeft het de laatste tijd namelijk gemunt op putdeksels. Ja, lieve mensen, geloof het of niet, zo ver is het inmiddels met Nederland gekomen dat zelfs putdeksels worden gestolen. Waar moet dat heen, hoe zal dat gaan?
Maar waarom zitten kniezen? Onmiskenbaar levert het verdwijnen van het putdeksel ook voordelen op. Zoals? Nou, zoals het feit dat ik u nu al een top 5 van Horster putdeksels kan presenteren. Want ik geef u op een briefje dat dat zonder die putdekselpikkers nog jaren had kunnen duren. Er is immers altijd wel wat actuelers, dringenders, leukers.
Goed, een top 5 van Horster putdeksels. Bleek bij nader inzien nog een hele crime. Hoe bepaal je een rangorde? Welke criteria hanteer je? Wat is de definitie van een putdeksel? Waar houdt het putdeksel op en waar begint het rooster? Komen alleen gietijzeren putdeksels in aanmerking? Nachtenlang bleven dergelijke vragen me door het hoofd spoken. Totdat ik het op een gegeven moment zat was en besloot dat alleen gietijzeren deksels in een vierkant frame meetelden. Was dat al een hele zorg minder, toen ik ook nog met mezelf afsprak er geen ingewikkelde criteria op na te houden maar me te laten leiden door het onbestemde begrip dat ‘gevoel’ heet, ja, toen, toen werd het samenstellen van deze top 5 een waar feest. Dames en heren, het is me een eer en een genoegen u hierbij mijn top 5 van Horster putdeksels onder de aandacht te brengen:

5.
Ach, kon dit putdeksel toch eens vertellen over alle stormen die het heeft doorstaan.

4.
Wie putdeksel zegt, zegt (of zei?) Globe Tegelen.

3.
Straalt optimisme uit, plus de absolute wil om te overleven in de asfaltjungle.

2.
Nering-Bögel, met zo’n naam kun je als putdeksel niet meer kapot.

1.
Vanwege z’n zeldzaamheid, want op de keper beschouwd passen de patronen van het deksel en die van het frame absoluut niet bij elkaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten