maandag 18 februari 2013

Klein mysterie 425 – Journalistiek

Altijd pijnlijk wanneer je als Horstenaar jaloerse blikken moet werpen naar dat zichzelf zo graag stad noemende dorp tien kilometer verderop waarvan de naam begint met een v en eindigt op ay. Gebeurt gelukkig ook niet zo heel vaak, maar vandaag voel ik me helaas gedwongen tot zo’n vernederende exercitie. Aanleiding vormen een discussie over het journalistiek gehalte van de Horster media op de website van Hallo Horst aan de Maas en twee artikelen die vorige week verschenen in het Venrayse weekblad Peel en Maas. Het ene ging over de Floriade, het andere over bedrijventerrein Greenpark.
In het artikel over de Floriade wordt haarfijn uit de doeken gedaan hoeveel de gemeente Venray (ik ontkom er niet aan die naam zo nu en dan toch te laten vallen) inmiddels heeft bijgedragen aan de Floriade en hoeveel er naar verwachting nog volgt.
In het artikel over het Greenpark staat de vraag centraal of Venray niet beter uit dit zwaar verliesgevende project kan stappen. De gemeenteraad moet daarover dit jaar besluiten. Verantwoordelijk wethouder Jan Loonen (CDA) neemt in het artikel alvast een voorschot op de discussie door zich nadrukkelijk uit te spreken tegen stoppen met Greenpark.
Beide artikelen zijn informatief, verhelderend, kritisch, confronterend, rapporterend, analyserend en agenderend. Journalistiek zoals journalistiek moet zijn. Journalistiek als waakhond van de democratie.
Beide artikelen roepen bij mij ook heel veel vragen op: heeft de gemeente Horst aan de Maas op 11 februari evenals Venray aan de Floriade betaald? Zo ja, hoeveel? Hoeveel bedraagt de totale bijdrage van Horst aan de Maas inmiddels en hoe hoog gaat het bedrag nog oplopen? Hoeveel heeft het Greenpark ons al gekost, hoeveel gaat het ons nog kosten en wat gaat het ons opleveren? Hoe zit het in Horst aan de Maas met een eventueel besluit er al dan niet mee te stoppen? Hoe denkt het gemeentebestuur hierover? En de raadsfracties? Boekt C’Magne al successen bij het tijdelijk herontwikkelen van het Greenpark? 
Misschien met uitzondering van de laatste allemaal vragen waarop je van Venrayse media geen antwoorden mag en hoeft te verwachten. Het erge is alleen dat je zeker weet dat die antwoorden óók niet van Horster media zullen komen.

Tot zover mijn bijdrage aan de discussie over het journalistiek gehalte van de Horster media.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten