maandag 22 juli 2013

Klein mysterie 465 – Krol

In een toen al zinderende hitte maakte ik vanochtend een fietstocht die me onder meer naar America voerde. In het dorpscentrum aangekomen hoopte ik m’n dorst te kunnen lessen bij de plaatselijke waterpomp.
Vergeefse hoop, zo bleek al snel. (Is een pleidooi voor openbare watertappunten niet iets voor politieke partijen om zich mee te profileren met het oog op de komende gemeenteraadsverkiezingen? Persoonlijk lijkt me de noodzaak van openbare watertappunten groter dan die van openbare werkplekken, hoewel ik niet wil uitsluiten dat deze opvatting mede is ingegeven door de huidige weersomstandigheden.)
Toch viel er wel degelijk iets te beleven bij die waterpomp. Er lag namelijk een enigszins verfomfaaid briefje terzijde van de pomp. En ik ben verzot op enigszins verfomfaaide briefjes. Zeker als ze raadselachtig zijn. Lang niet alle enigszins verfomfaaide briefjes zijn raadselachtig – dit wel. Om u deelgenoot te kunnen maken van het raadsel heb ik het opgeraapt en na thuiskomst gescand (klik erop om het te vergroten):
Zegt u het maar. Zullen we het een werktekening noemen? Ze bevat twee niet-handgeschreven woorden: ‘Heierhoeve’ (ter hoogte van het groene arcering) en ‘Greenportlane’ (schuin onder de blauw omstippelde blauwe B). Heeft het iets te maken met de spoorweg? Met langs die spoorlijn lopende buizen of kabels? Kan bijna niet anders.
Je zou je kunnen afvragen hoe en waarom de tekening in America is beland. Je zou je ook kunnen afvragen waarom het noorden op de tekening beneden ligt. Maar waar ik me op zou willen concentreren zijn die onheilspellende, groen gemarkeerde handgeschreven woorden bij de ook al groen gemarkeerde dwarsverbinding die wordt aangeduid met ‘7.4’: ‘Bewaken + activeren’ en ‘Krol inzetten’.
Hier, bij 7.4, gaat het gebeuren, zoveel is wel duidelijk. Maar wat? Dat Krol (het zal Ruud toch niet zijn?) hiervoor nodig is, voorspelt eerlijk gezegd niet veel goeds. Krol zet je niet zomaar voor elk wissewasje in. Krol haalt z’n neus op voor wissewasjes. Krol is bovendien veel te duur voor wissewasjes. Krol zet je alleen in als alle andere mogelijkheden zijn uitgeput. Nee, ‘Krol inzetten’ duidt erop dat dit geen routineklusje is. Anders was dat bewaken en activeren ook nergens voor nodig. Zou het zo kunnen zijn dat bij 7.4 een bom is geplaatst die een trein moet doen ontsporen? En dat die bom wordt bewaakt, eerstdaags wordt geactiveerd en vervolgens door de ingezette master exploder Krol tot ontploffing wordt gebracht?

Of zou het zo kunnen zijn dat die zinderende hitte van vanochtend z’n sporen bij mij heeft achtergelaten? Komt ervan als er geen openbare watertappunten zijn.  

3 opmerkingen:

 1. Helemaal eens met je pleidooi voor openbare waterpunten. Alleen willen wij niet wachten tot de verkiezingen en hebben we het in juni 2012 al naar voren gebracht :-) http://roybouten.wordpress.com/2012/06/20/openbar-waterpunten-horst-aan-de-maas/

  Hoog tijd om het vervolg weer eens op te pakken... net zoals de openbare werkplekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Openbare werkplekken? Op het gemeentehuis zijn nog ongebruikte werkplekken genoeg ...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En even op google het woordje Krol invoeren gaf de volgende oplossing:
  mobiele kranen die voornamelijk worden ingezet voor werkzaamheden aan het spoor.

  Dus om daar zo'n uitvoerig artikel aan te wijden?
  Overigens zat op de bijlage een copyright en mag dus niet zonder toestemming van de rechtmatige eigenaar verveelvoudigd/openbaar gemaakt worden.

  BeantwoordenVerwijderen