maandag 12 augustus 2013

Klein mysterie 472 – Verdrinking (3)

En zo werd Horst afgelopen week na de verdrinkingsdood van twee Poolse tieners in de Kasteelse Bossen even landelijk nieuws. Ook het eerbiedwaardige NRC Handelsblad vaardigde in de persoon van Arjen Schreuder een verslaggever af naar de Kasteelse Bossen. Centraal in zijn in de krant van dinsdag gepubliceerde artikel staat de vraag of Polen misschien niet kunnen zwemmen.
Veel autochtone Nederlanders geloven wel in deze verklaring.
Waarna welgeteld één ‘jongeman’ wordt geciteerd die deze verklaring bevestigt. Een Poolse sluit zich bij hem aan.
Zwemmen is voor Polen net zoiets als fietsen, zegt ze. “Dat kunnen Nederlandse kinderen al heel snel maar wij niet.”
Klopt niets van, zegt Tomek, een ‘stevige Poolse kerel’.
“Polen kunnen even goed zwemmen als Nederlanders of mensen uit andere landen.”
Een ‘viertal Poolse twintigers’ sluit zich bij Tomek aan.
“Wij hebben allemaal zwemles op school gekregen.”
Hoe zit het nou? Kunnen Polen nou zwemmen of niet? Ik heb niet zoveel verstand van journalistiek, maar ik zou denken dat je na zulke volstrekt tegenstrijdige beweringen van toevallig aanwezigen zelf eens wat onderzoek gaat doen. Zo niet Arjen Schreuder. Die laat het er maar bij zitten. En stapt vrolijk over naar het mogelijke verband tussen alcoholgebruik en de verdrinkingsdood van de twee Polen.
“Misschien hebben ze te veel gedronken en zijn ze overmoedig geworden”, zegt Adam. Ook deze oorzaak wordt door Nederlandse bezoekers van het recreatiestrand graag genoemd.
Waarna precies één Nederlandse bezoeker uitlegt dat je beter niet kunt gaan zwemmen als je gedronken hebt. En dat was het dan.
Inderdaad, bijzonder verhelderend, zo’n artikel. Maar ook onze regionale tegenhanger van de NRC, Dagblad De Limburger, kan er wat van. Die suggereerde vorige week maandag op de voorpagina een verband tussen de verdrinking van de Poolse tieners en de aanwezigheid op het dagstrand van een pomp ter bestrijding van blauwalg.
De pomp zuigt water op en spuit dat via een andere slang weer in het oude grindgat. (…) De twee Poolse jongeren verdwenen vrijdagavond vlakbij de pomp onder water. 
Waarna een vrouw aan het woord komt die beweert dat haar kinderen enkele dagen eerder door de zuigkracht van de pomp onderuit werden getrokken.
Volgens de gemeente Horst aan de Maas en de politie kan de pomp niet tot gevaar leiden. (…) “De pomp kan nog niet eens een kleine vis opzuigen”, zegt een politiewoordvoerder.
Einde verhaal. [Klik op de pijl om het filmpje te starten]
Wéér twee volstrekt tegenstrijdige verklaringen die schreeuwen om nader journalistiek onderzoek. Of die vrouw kraamt inderdaad de grootste onzin uit en behoort niet in de krant aan het woord te komen óf gemeente en politie hebben een groot probleem. Uit het feit dat de krant er in de loop van de week niet meer op is teruggekomen leid ik af dat we het betreffende artikel waarschijnlijk mogen scharen onder het kopje ‘Sensatiejournalistiek’. Anders hadden we de voorbije dagen ook beslist nog wel iets gelezen over de werkzaamheden die afgelopen week plaatsvonden aan en bij de bewuste pomp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten