maandag 7 oktober 2013

Top 5 – Horster appeladresjes

Zoetermeer, 3 oktober 2013

Geachte heer Moorman,

Elke week weer lezen wij met veel plezier uw stukjes. U zult begrijpen dat we het vooral waarderen dat u daarin regelmatig aandacht schenkt aan fruit. Wat ons wel opvalt is dat u daarin een opmerkelijke voorliefde aan de dag legt voor de zachte fruitvariant. Vooral blauwe bessen en kersen schijnen uw bijzondere voorliefde te hebben. Natuurlijk staat het u volkomen vrij bepaalde voorkeuren te koesteren. Desalniettemin zouden wij als brancheorganisatie een zeker evenwicht bijzonder op prijs stellen. U zou namelijk eens moeten weten hoe verkoopbevorderend uw stukjes zijn! De thuisverkopers zien hun omzet vaak met wel dertig tot veertig procent stijgen als u weer eens de loftrompet heeft gestoken over de verrukkingen van het lokale zacht fruit. Wij willen u daarom vriendelijk verzoeken ook eens de schijnwerper te richten op het hard fruit. Daartoe behoren immers eveneens met veel zorg en toewijding in het Horsterse geteelde fruitsoorten. Wat dacht u bijvoorbeeld van een Horst-sweet-Horst top 5 van Horster appeladresjes?   

Wij vertrouwen erop dat deze brief enig gewicht bij u in de (fruit)schaal zal leggen.

Met fruitige groet,

namens de Nederlandse Fruittelersorganisatie Sectie Hard Fruit,

James Grieve
Zucht. Diepe zucht. Wil je na de top 5 van Horster pompoenenadresjes van vorige week eindelijk een punt zetten achter die top 5-en van groente- en fruitadresjes, krijg je zó’n brief. Een bijzonder vleiende brief, vriendelijk van toon, een beetje nederig zelfs. Zeg nou zelf, het is toch onmogelijk daar weerstand aan te bieden? Dus contrecoeur en met de plechtige belofte dat dit voorlopig de laatste top 5 van groente- dan wel fruitadresjes is, komt hier de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster appeladresjes:

5. Apostelweg, Griendtsveen
Allemaal net iets te geacheveerd naar mijn smaak.

4. Blaktdijk, Sevenum
Voor appelnitwits als ondergetekende zijn aanwijzingen als ‘zacht zure handappel’ (Dubbele Bellefleur), ‘smaak: zachtzuur; goede moesappel’ (Jaune) en ‘frisse, zoete appels’ (Gravensteiner)
een bijzonder welkome service.

3. Venrayseweg, Horst
Het staat er niet bij, maar het zou me niet verbazen als de kinderen de opbrengst zelf mogen houden. Evenmin zou het me verbazen als dat ‘verse’ er later aan is toegevoegd. 

2. Helenaveenseweg, Griendtsveen
Het kan niet op: onbespoten appels, handgeschreven briefje, als geldkistje fungerend zilveren konijn én plastic zakken om de Elstar in te doen.  

1. Hoek Kranestraat – Kraneveldweg, Horst
Bijzonder ruim aanbod van verschillende soorten, waaronder zelfs het Serums Striepke. Ton van Reen zou er z’n vingers bij aflikken.
En ook nog allemaal voor het goede doel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten