maandag 7 oktober 2013

Klein mysterie 486 – St. Josephstraat (1)

De St. Josephstraat in Horst. Gelegen aan de rand van het centrum. Door de bewoners die er vaak al tientallen jaren wonen liefkozend ‘ut Sint-Joëzefströtje’ genoemd. Normaliter slaapstraat bij uitstek, sinds een week straat waar het oproer kraait. Aanleiding: het gemeentelijk voornemen de Herstraat tussen St. Josephstraat en Gasthuisstraat af te sluiten en het doorgaand verkeer voortaan door de St. Josephstraat te leiden. Dit om de aanleg van een plein voor het Gasthoês mogelijk te maken.
Toen de plannen veertien dagen geleden werden geopenbaard was er (ogenschijnlijk?) niemand die er acht op sloeg. Maar sinds Hallo Horst aan de Maas er afgelopen donderdag een poll aan wijdde lijkt de wereld te klein. Op het moment van schrijven hebben 28 mensen op de poll gereageerd, een ongekend hoog aantal. In het merendeel van de reacties klinkt onbegrip en weerzin door over het voornemen. Straat- en buurtbewoners vrezen onder meer voor grotere drukte, verminderde veiligheid, stankoverlast en verlies van parkeergelegenheid.
Ook achten ze de Americaanseweg veel geschikter voor de verkeersafwikkeling naar en vanuit het Horster centrum. Hoewel ze het niet zeggen, speelt op de achtergrond wellicht ook nog de mogelijke angst voor waardevermindering van hun (vrijstaande) woningen een rol.  
Wat hiervan te denken? Tja. Voor de argumenten van de omwonenden valt beslist het een en ander te zeggen. Van de andere kant: waarom zouden de bewoners van het zuidelijk deel van de Herstraat voor eeuwig opgezadeld moeten zitten met verkeersdrukte? Is het niet een bepaalde vorm van gerechtigheid dat nu een andere straat voor bepaalde tijd de pineut is? En zou de totale afwikkeling van het verkeer via de Americaanseweg (wat zullen de bewoners daarvan trouwens zeggen?) niet weer tot andere problemen leiden? Wat ik me in dit soort gevallen overigens ook altijd afvraag: is een brede weg per definitie veiliger dan een smalle? Een rustige weg per definitie veiliger dan een drukke? Een straat met trottoir per definitie veiliger dan een straat zonder trottoir?  Je zou zeggen van wel, maar ís dit ook zo?
Niettegenstaande deze bedenkingen steunt de sensatiezoeker in mij de St. Josephstraatbewoners uiteraard in hun strijd. Enige reuring is immers nooit weg. Ik verheug me al op protestdemonstraties, posteracties, sit downs, bezettingen van het gemeentehuis, kraaienpoten op het wegdek en wat dies meer zij. Denk dus niet dat ik er ook maar een traan om zal laten als het voor vanavond geplande overleg tussen verantwoordelijk wethouder Ger van Rensch en de St. Josephstraatbewoners tot niets leidt.  

1 opmerking: