maandag 23 december 2013

Top 5 – Horster dakpanteksten

Deze week werd bekend dat één van de Ajaxsupporters die laatst in Milaan werden neergestoken een zoon is van Joop van Ooijen. Dit herinnerde mij aan een thema waarbij het mes behoorlijk in het varken is blijven steken: de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster dakpanteksten.
Hoe dat zo? Alweer jaren geleden deed Peter Janssen (altijd weer Peter Janssen) me de suggestie aan de hand een top 5 van Horster dakpanteksten samen te stellen. Gouden idee natuurlijk. Ik sloeg ijverig aan het verzamelen, maar vond op een gegeven moment dat een foto van de dakpantekst aller Nederlandse dakpanteksten niet in het stukje mocht ontbreken. Dus ging ik op 22 april van vorig jaar, onderweg naar AZ-VVV, in Giessenburg langs. Want daar ligt de boerderij van … Joop van Ooijen. Joop is behalve boer ook evangelist. Sinds 2008 siert de tekst Jezus Redt het staldak van zijn boerderij. Jarenlang juridisch gesteggel tussen Joop en de gemeente verleenden dak en tekst landelijke bekendheid. Hoewel het maken van de foto lukte,
raakte de top 5 van Horster dakpanteksten om onnaspeurbare redenen toch weer op de achtergrond. Totdat dus het neersteken van een zoon – één van de zestien – van Joop in Milaan een nieuwsfeit werd. Waardoor nu ten langen leste dan toch het moment van publicatie van de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster dakpanteksten is aangebroken. Niet dat ze zo heel dik gezaaid zijn, hoor, die Horster dakpanteksten. En over hun spectaculariteit zijn we ook vrij snel uitgepraat. Maar geen gelul, een top 5 van Horster dakpanteksten is een top 5 van Horster dakpanteksten. Dus daar komt ie: 

5. ‘De Speulhof’, Schadijkerweg (maar uitsluitend zichtbaar vanaf Meteriks Veld), Meterik:
Lange tijd verborgen schat, als ik me niet vergis pas tevoorschijn gekomen nadat enkele jaren geleden een storm aanzienlijke schade had aangericht.

4. ‘De Kreitenberg’, Kreuzelweg, Horst:
Voor alle duidelijkheid: dit is dus niet De Kreitenberg waar Dirk Marcellis, onze lokale voetbalheld die wat in de vergetelheid dreigt te raken, opgroeide.

3. ‘Hendrix Granen Meerlo’, Tienrayseweg, Meerlo:
De voor mij zover bekend enige Horster reclame-uiting in de gedaante van een dakpantekst.

2. ‘De Rooth’, Veld Oostenrijk, Horst:
Wat mij betreft de klassieker onder de Horster dakpanteksten.

1. ‘Meladelle’, Melatenweg, Horst
Als je tekst te lang is voor het dak, kun je twee dingen doen: de letters verkleinen of de tekst laten beginnen dan wel eindigen aan de zijkant(en) van het dak. De meesten zullen voor de eerste optie kiezen, de eigenaar van deze paardenstal heeft de tweede optie geprefereerd.
P.S. Ongetwijfeld telt Horst aan de Maas meer dakpanteksten dan hier zijn afgebeeld. Kent u nog andere? Laat het me dan s.v.p. weten! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten