maandag 10 maart 2014

Intermezzo – Groendebat

Prachtige zondag, meer dan twintig graden, dus waar ga je dan naar toe? Juist, naar het Groendebat in de Houthuizermolen in Lottum!
De kortste fietsroute gaat volgens de routebeschrijving in Google Maps via de Meerlosebaan. Lijkt me sterk, maar als Google het zegt is het zo. Onderweg in elk geval een nouveauté in de gemeenteraadscampagne meegepikt:
Eenmaal gearriveerd bij de molen volgt de eerste domper als een CDA-raadslid opmerkt dat hij in Melderslo nog honderd meter achter me fietste en nu de koffie al bijna achter de kiezen heeft. Volgende keer dus gewoon weer m’n eigen kompas volgen en niet dat van Google. Een tweede domper volgt meteen daarop als een ander CDA-raadslid me bijna om de hals vliegt om me te complimenteren met ‘dat leuke stukje laatst’, dat nu juist helemaal niet leuk bedoeld was. En dan moet het Groendebat nog beginnen.
Wat het Groendebat eigenlijk is? Een debat over het buitengebied van Horst aan de Maas en alles wat daaraan vast hangt. Georganiseerd door Groengroep Sevenum, ondersteund door andere ‘groene’ Horster verenigingen. Geleid door Carla Brugman (GroenLinks-politica) en Geert Claessens (voorzitter KnopenLopen Sevenum). Deelnemers: de lijsttrekkers van CDA, D66, Essentie en PvdA en de nummer 2 van de SP. Aantal belangstellenden: naar schatting zestig à zeventig.
Belangrijk aan zo’n debat schijnt altijd te zijn dat het waardig verloopt. Nou, wees gerust, het was een waardig debat: respect voor elkaar, tutoyeren, geen verwijten, elkaar laten uitpraten, geen rancune enz. En ondanks de warmte trokken de deelnemers hun fluwelen handschoenen niet uit. Scherp was het daarom niet, verrassend al evenmin en veel inhoudelijk nieuws viel er ook niet te halen (of het zou moeten zijn dat windmolens tot een hoogte van tweehonderd meter de komende jaren wel eens een hot item in Horst aan de Maas zouden kunnen worden en dat D66 geen bezwaar heeft tegen windmolens zolang ze maar niet in het buitengebied komen te staan). Dat het debat desondanks niet verveelde, had te maken met de vaardige leiding en de gekozen opzet, die nauwelijks nietszeggende pr-praatjes toeliet. Hopelijk een voorbeeld voor de nog komende debatten.
Hoe ze het deden? Laten we ze kort even langs lopen. Meest dominant aanwezig was Birgit op de Laak (PvdA). Goed gebekt, ad rem, sterk in het debat, alleen wat mij betreft iets te veel anderen de les lezend. Bram Hendrix (Essentie) is de man van het onversneden rechtse geluid: het was ondernemer voor en ondernemer na. Niet helemaal mijn smaak, wel klare taal, vol verve gebracht en eveneens bijzonder bedreven in het debat. Henk Kemperman (D66) is juist meer het bedachtzame type, iemand die – ook in de gemeenteraad – wel eens enige twijfel laat doorklinken. Heel menselijk, maar in de politiek ben je dan een gemakkelijke prooi voor anderen. Anthony van Baal (SP) is duidelijk minder een scherpslijper dan zijn lijsttrekker Thijs Coppus, huldigt wel even uitgesproken standpunten, maar is minder bekwaam in het behendig pareren van de schimpscheuten die de SP altijd, en dus ook in het Groendebat, ten deel vallen. Resteert Bob Vostermans, de vers vanuit Velden ingevaren lijsttrekker van het CDA. Blijkt uit het beste CDA-hout gesneden: de kerk in het midden laten, veel én-én en zowel-als. Vindt alles wat niet mooi is fantastisch en alles wat niet fantastisch is mooi. ‘Radicaal in het midden’, zei hij zelf, maar dat ‘radicaal’ kun je gerust weglaten. Wel rap van de tongriem gesneden en intussen goed ingevoerd. In het debat werd hij nauwelijks beproefd.   
Donderdag in Grubbenvorst: nieuwe ronde, nieuwe kansen.
Oh ja, de debatdeelnemers – met het oog op de door hen bepleite duurzaamheid allemaal afzonderlijk per auto afgereisd naar de Houthuizermolen – plantten ook nog een boom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten