maandag 10 maart 2014

Intermezzo – Verkiezingen (1)

Deze week was PvdA-Kamerlid Roelof van Laar even in het nieuws toen hij liet weten dat zijn partij de beschamende initiatiefwet verwerpt waarmee de VVD de vestiging van Antillianen in Nederland wil regelen. Ik ken Roelof. Dat wil zeggen: ik was een van de twaalf aanwezigen toen hij op 13 december van het afgelopen jaar te gast was in zaal Wilhelmina in Swolgen. Hij sprak daar op uitnodiging van de PvdA Horst aan de Maas gepassioneerd over ontwikkelingssamenwerking, daarbij niet verhelend dat het woordvoerderschap ontwikkelingssamenwerking wel eens lastig is als je partij in een coalitie zit met de VVD. Eerder die miezerige vrijdagavond was Roelof al samen met lokale PvdA’ers in Swolgen langs de deuren gegaan om met willekeurige Swolgenaren een gesprek aan te knopen.
Zoals het in december in Swolgen ging, zo ging het de afgelopen twee jaar in elk van de zestien Horster kernen. Onder de noemer 16 Dorpentour legde een PvdA-Kamerlid huisbezoeken aan dorpsbewoners af en daarna sneed hij of zij een bepaald thema aan in het dorpscafé of gemeenschapshuis. Waarbij telkens werd getracht een verband te leggen tussen Horst aan de Maas en de grote wereld en vice versa. De dorpsbezoeken bleken paarlen voor de zwijnen: het gehoor was doorgaans klein en bestond ook nog overwegend uit partijleden.
Over de inhoud moet het gaan – die lijn trekt de PvdA door in de huidige verkiezingscampagne. Zie haar website, lees haar wekelijkse stukjes in Hallo Horst aan de Maas, bekijk het campagnefilmpje. 
Laten we wel wezen: óók de 16 Dorpentour en óók de verkiezingscampagne van de PvdA zijn bedoeld om zieltjes te winnen. Maar wat is me dat op die manier oneindig veel liever dan hoe de coalitiepartners van de PvdA het doen: vlaaien uitdelen, muziekmiddagen organiseren, personen in de schijnwerpers zetten in plaats van de partij, inspelen op emoties, loze praatjes houden over leefbaarheid, de inhoud de inhoud laten en louter een gevoel of sfeer proberen over te brengen. Zie hun websites, lees hun wekelijkse stukjes in Hallo Horst aan de Maas, bekijk hun campagnefilmpjes.
En toch zul je zien dat de kiezer dat lui in hun leunstoel achterover hangen van CDA en Essentie op 19 maart ruim gaat belonen en dat de partijen die wél campagne voeren op de inhoud – behalve de PvdA ook D66 en de SP – blij mogen zijn als ze hun huidige zeteltal weten te behouden. Heeft iets verschrikkelijk onrechtvaardigs. 
 
En voor alle duidelijkheid: ik ben géén PvdA-lid (hoe vaak moet ik dat nog zeggen?), ben het lang niet altijd met de PvdA (Horst aan de Maas) eens en acht de kans zelfs klein dat ik op 19 maart PvdA stem. Maar dit moest ik wel even kwijt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten