maandag 24 maart 2014

Klein mysterie 544 – Hof te Berkel (2)

Hof te Berkel, de nieuwe, tegen het centrum van Horst aanleunende woonwijk, begint zo langzamerhand enige gestalte te krijgen. Het ‘woongebouw’ van De Zorggroep met aanpalend Gezondheidscentrum is een tijdje terug zelfs al in gebruik genomen.
Voor een esthetisch eindoordeel is het nog veel te vroeg, maar een tussenbalans moet inmiddels wel kunnen. Liefhebbers van vernieuwende architectuur hoeven in elk geval geen plaatsje in hun agenda vrij te maken voor een bezoek aan het woongebouw. Dat sluit namelijk naadloos aan bij De Smidse en De Librije in Horst, Op Santfort in Grubbenvorst en de Heren van Zaerum in Sevenum. Ik zal de architecten wel gruwelijk tekort doen, maar ik vind het allemaal zo fantasieloos, zo weinig gedurfd, zo kraak noch smaak, zo behoudend, zo plomp. Reflecteert waarschijnlijk de huidige tijdgeest, maar waarom zou elke voor Horst aan de Maas ontwerpende architect daarin mee moeten gaan?
Iets wat me intrigeert is waarom bepaalde delen van het gebouw wit zijn opgeschilderd. Omdat het mooi is? Voor het broodnodige contrast? Om monotonie te voorkomen? Om hiërarchie te creëren? Om de functie van de betreffende bouwdelen tot uiting te brengen?
Het woongebouw oogt massief. ‘Kloostervolumes’ heet dat ergens. Zou het bedoeld zijn als een architectonische knipoog naar het nabije Gasthoês? Misschien goed dat dan ergens expliciet te vermelden, het lijkt me sterk dat veel mensen die associatie uit zichzelf zullen leggen.
Het geheel wekt de indruk alsof er moest worden gewoekerd met de ruimte. Maar voor een definitief oordeel in dezen is het echt nog te vroeg. De afbraak van het aanpalende voormalige ziekenhuis zal het geheel er beslist ruimtelijker op maken.
In een promotiefilmpje voor Hof te Berkel op YouTube (klik hier) beland je na twee minuten op het binnenterrein van het woongebouw. Langs en op het groene gazon wordt daar lustig geflaneerd. ‘Horst heeft er een ontmoetingsplek van formaat bij’, denk je dan op basis van het filmpje. In de praktijk blijkt het flaneren, precies als bij De Librije en anders dan in het filmpje wordt voorgespiegeld, voorbehouden aan een geprivilegieerde minderheid:
Evenmin op het promotiefilmpje te zien, is het grijze gevaarte rechts op deze foto:
Mag je bij een tussenbalans ook nog niet over vallen. Anders wordt het als deze kolos bij de oplevering van het hele gebied nog steeds niet is verwijderd.    
Ten slotte: iedereen heeft zo z’n eigen zorgen. Mijn architectonische en esthetische zorgen zinken in het niet bij wat ik interpreteer als de zorgen van (buurt)bewoners: wanneer keert hun befaamde dierenweide weer terug?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten