maandag 24 maart 2014

Top 5 – Horster stembureaubordjes

Het voornemen was op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen een fietstocht te maken langs alle 21 Horster stembureaus. Het weer was er naar, woensdag. Desondanks stonden andere prioriteiten uitvoering van het voornemen in de weg. Achteraf bekeken had die fietstocht topprioriteit dienen te genieten. Maar wie had nou ook kunnen denken dat alleen al de Horster stembureaubordjes die fietstocht dubbel en dwars waard waren?
Gelukkig verhinderden die andere prioriteiten niet dat ik in de loop van de dag toch bij enkele stembureaus mijn opwachting kon maken. Al na drie stembureaus besefte ik dat ik met de stembureaubordjes goud in handen had. De pest was alleen dat het toen veel te laat was om nog aan de fietstocht te beginnen. Mijn hoop is nu dat de gemeente Horst aan de Maas zo welwillend is de bordjes op 22 mei bij de Europese verkiezingen opnieuw te gebruiken, zodat die fietstocht, ijs en weder dienende, dan alsnog kan plaatsvinden.
Wat die stembureaubordjes dan zo bijzonder maakt? Hun variëteit! Voor uniformiteit moet je niet bij het Horster stembureaubordje wezen en dat is uiteraard precies wat het zo charmant maakt. Daarom, op basis van een bezoek aan slechts zes stembureaus en met een houdbaarheidsdatum die op 22 mei alweer verstrijkt, hierbij de Horst-sweet-Horst top 5 van Horster stembureaubordjes:

5. Stembureau Sevenheym, Sevenum:
Grijze tape, wat gedrongen lettertype. Plus handige aanwijzing voor de stembusladers en –lossers. Zou een touwtje ter bevestiging van het bordje in dit geval ook een optie zijn geweest? Of is het bordje daarvoor te licht?

4. Stembureau De Leste Geulde, Horst:
De kunst is natuurlijk het touw zodanig aan het huisnummerbordje te bevestigen dat het stembureaubordje recht komt te hangen. De ambtenaar die dit bordje heeft bevestigd was deze kunst niet machtig. Intrigerende vraag: als het stembureaubordje recht had gehangen, zou de rode pijl dan iets meer naar boven of iets meer naar beneden zijn gaan wijzen?

3. Stembureau La Providence, Grubbenvorst:
Afwijkend lettertype, afwijkende pijl, nergens anders waargenomen pictogram. Wel dezelfde tape?

2. Stembureau De Leste Geulde, Horst:
Moe en der dagen zat, zowel touw als bordje als pijl. Zijn trouwens in de stembureaubordjes nog de oude gemeenten herkenbaar waaruit de gemeente Horst aan de Maas is ontstaan? Of is er een andere verklaring voor het feit dat de bordjes die ik tegenkwam in Horst qua vormgeving en belettering zo sterk afwijken van die ik in Grubbenvorst en Sevenum zag? En hebben de kernen die tot de gemeenten Broekhuizen en Meerlo-Wanssum behoorden weer andere bordjes?

1. Stembureau Zaal Debije, Hegelsom:
Behalve met kurk kun je ook creatief zijn met witte, enigszins doorschijnende tape. Zou het bordje ook zijn blijven hangen als de diagonale strook ónder het bordje was bevestigd?

1 opmerking: