maandag 14 april 2014

Klein mysterie 553 – UTA

Een bijzonder fraai ensemble van borden bevindt zich op de kruising Zwarte Plakweg – Midden Peelweg in America. (En dan te bedenken dat er hele oorlogen hebben gewoed over dat ene lullige doek van Behoud De Parel, maar dit terzijde.)
Over elk van deze vier borden (vijf met het hekwerkbordje erbij, en zelfs zes als we het tijdelijke asperges-en-aardbeienbordje ook meetellen)
valt een heel verhaal te vertellen. In het geval van het Golfhorstbordje heb ik dat in het verleden al eens gedaan. Tankstation, DKV en Atent komen een andere keer wellicht aan de beurt. Voor nu wil ik me concentreren op UTA. Je komt het wel vaker tegen in de buurt van tankstations. Tot gisteren wist ik niet wat UTA betekent. Google bood zoals altijd uitkomst: UNION TANK Eckstein GmbH & Co. KG. UTA is (naar eigen zeggen): ‘De toonaangevende tank-en servicekaartenleverancier voor het goederen- en personentransport. Met een compleet pakket bieden wij al meer dan 50 jaar een merkongebonden service voor de transport in Europa. UTA behoort tot één van de beste firma’s in de branche met meer dan 48.000 acceptatiepunten in 39 Europese landen.’ Ja, ja. Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik begrijp er geen hout van. Maakt ook niet uit, het gaat eigenlijk helemaal niet over UTA. En eigenlijk toch ook weer wel.
Ik mocht dan onbekend zijn met de betekenis van dit UTA, UTA-bordjes vallen me wel altijd op. Komt door Willem van Hanegem. Dit zit zo: Willem van Hanegem speelde van 1968 tot 1976 bij Feyenoord. Dat wint op 6 mei 1970 als eerste Nederlandse club de Europa Cup I. Op 9 september van datzelfde jaar volgt ook nog de Wereld Cup. Een week later, op 15 september, treedt Feyenoord in de eerste ronde van de volgende editie van de Europa Cup I in De Kuip aan tegen de kampioen van Roemenië, het nietige UT (‘Uzina Textilă’) Arad. De wedstrijd eindigt in een schamel gelijkspel (1-1), maar de algemene verwachting is dat de op dat moment beste club van de wereld op 30 september in Arad over de Roemenen heen zal walsen. Mooi niet dus: 0-0! De Europees en wereldkampioen uitgeschakeld! Tegen het nietige UT Arad! Ofwel UTA!
En nu komt Willem van Hanegem weer om de hoek kijken. In dit uit 1974 daterende boekje openbaart Van Hanegem dat telkens als hij aan een tankstation met zo’n UTA-bordje voorbijkomt, oude wonden worden opengereten.
Dat wil zeggen: ik was er heilig van overtuigd dat Van Hanegem die openbaring in dit boekje deed. Ik heb het de afgelopen dagen zes keer van voor naar achter en van achter naar voor doorgebladerd, maar niets. Hetzelfde heb ik gedaan met mijn andere Van Hanegemania.
Ook niets. Om je kapot aan te ergeren. Om gek van te worden. Gaat geheid leiden tot oude wonden die worden opengereten telkens als ik aan een tankstation met zo’n UTA-bordje voorbijkom.   

1 opmerking:

  1. Je hebt gelijk hoor.
    Staat in boek Willem de Voetballer van Jaap Visser.

    Ben je groot fan van Willem?

    Hg,

    Steven van der Gaag

    BeantwoordenVerwijderen