maandag 14 juli 2014

Klein mysterie 574 – Zwingel beklad

‘Zwingel beklad’ kopte Hallo Horst aan de Maas  deze week. ‘Bijzonder om een braakstok te bekladden’, dacht ik in eerste instantie. Verder lezend werd me al snel duidelijk dat het niet ging om een werktuig dat bij de bewerking van vlas wordt gebruikt, maar om multifunctioneel centrum De Zwingel in Melderslo. Staat er blijkbaar nog niet lang genoeg om al bij mij te zijn ingeburgerd. 
Hangjongeren bespoten volgens Hallo de muren en deuren van De Zwingel op de avond van de WK-wedstrijd Nederland-Mexico. ‘Er staan stoere woorden en teksten op die in de muziekwereld gebruikelijk zijn’, aldus de beheerder van het gebouw in het wakkere weekblad. Veel mensen in het dorp zijn volgens hem geschrokken van ‘de ondoordachte actie’ en hij zegt te hopen dat de daders zichzelf zullen melden.
Stoere woorden en teksten die in de muziekwereld gebruikelijk zijn! Mijn nieuwsgierigheid was voldoende geprikkeld om fluks op mijn Batavus Bato te springen en naar Melderslo af te reizen. Quelle déception! Het enige nog vaag op de muren herkenbare woord was Psycho,
maar zo heel stoer is dat nou ook weer niet en in de muziekwereld is het bij mijn weten ook geen al te gebruikelijk woord. Weet u wat de tien meest gebruikelijke woorden in de muziekwereld zijn? Baby, blue, dream, eyes, girl, heart, love, man, night en song. Woorden waar wij in het losbandige Horst niet van wakker liggen, maar in het wat minder wereldse Melderslo is dat blijkbaar anders.  
Stoere woorden dan. Wat zouden we ons daarbij moeten voorstellen? Woorden in de trant van Steven Seagal oet de Melderse: efkes de vleisroets oêtloate? Verrekteze vleisnek daat ge loëpt? Ik houw ow aan de oëre? Moel halde? Ow kots ik ok oêt? Aan de kánt, oêt de paad? Ik klats hee wal en paar toffels vreej? Vacuümpómp daat ge loëpt? De ganse Meulebaek zit vol toter? Ik pak de kettingzaag en trek din hond oêt elkaar? Speule mit ’t oëg vaan de nald? Ik dów ów mit de naas óp d’n dashbord? Tomme nag en toe, Trien? Ik blief verkaentig zitte?
Gek eigenlijk, dat ze in Melderslo zo schrikken van stoere woorden. Op en om de skatebaan, nog geen vijftig meter verwijderd van De Zwingel, barst het van de stoere woorden. Drieletterwoorden, onparlementair taalgebruik, schuttingtaal, scheldwoorden, vloeken, krachttermen, seksistische woorden, op ziekten gebaseerde verwensingen, racistische leuzen: je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er. Geen mens die er aanstoot aan neemt.
Selectieve verontwaardiging heet zoiets geloof ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten