maandag 25 augustus 2014

Klein mysterie 584 – Fiets (5)

Aan de Dorperdijk in Sevenum, vanuit Sevenum gezien iets voorbij de splitsing met de Zeesweg, staat aan de rechterkant van de weg, op of net over de grens van het perceel van loonbedrijf Gebrs. Van Enckevort, een fiets. Een fiets die niet oogt als een bijzondere fiets: geen exceptionele ouderdom, geen exclusief merk, geen buitenissig type. Een fiets die in een zekere staat van ontbinding verkeert. Een fiets die als grof vuil aan de straat lijkt te zijn gezet. Kortom, een fiets om niet zo heel veel woorden aan vuil te maken. Ware het niet dat de fiets aan een metalen, T-vormige buisconstructie is bevestigd.
Iets moet iemand ertoe hebben bewogen de fiets te bevestigen aan de metalen, T-vormige buisconstructie. Maar wat? Dankbaarheid voor de vele jaren van trouwe dienst van de fiets? De behoefte het afscheid van iemands jeugd te markeren? De gelukzalige herinnering aan wat fiets en berijder allemaal met elkaar hebben beleefd? Spijt over een te vroeg beëindigde wielerloopbaan? Heimwee naar de tijd dat vader Van Enckevort ’s avonds na het eten op de fiets bij z’n klanten de rekening bezorgde? Verdriet over het tragisch overlijden van de berijder?
De fiets is niet geconserveerd. De fiets staat niet op een speciaal geconstrueerd voetstuk. De fiets heeft geen verklarend tekstbordje. Het is een fiets zonder enige pretentie. Hoewel ongetwijfeld niet bedoeld als kunstwerk, is-ie het voor mij wel. De magie van deze fiets zit ’m in het ontbreken van elke context. Hij roept vragen op, prikkelt tot nadenken, activeert de verbeeldingskracht, dwingt tot het zoeken naar een verklaring. Zoals het een kunstwerk betaamt.  
Tot zover mijn lofzang op deze fiets. Vindt u ook niet dat ik nu wel recht heb op uitleg over de aanwezigheid van de fiets op deze plek? Want alle voorgaande hoogdravendheid ten spijt ben ik natuurlijk maar naar één ding benieuwd: wáárom staat die fiets daar? Een e-mail naar horstsweethorst@gmail.com volstaat. Bij voorbaat dank.   
(Met dank aan E., die ook wel als L. door het leven gaat, voor de tip.) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten