maandag 25 augustus 2014

Klein mysterie 586 – Kerk

Nooit geweten dat je verwijzingsbordjes zo kunt vervloeken. Nou dient gezegd dat ik sowieso al geen groot liefhebber ben van verwijzingsbordjes, maar dat is nog iets anders dan ze vervloeken. Het is ook niet zo dat ik alle verwijzingsbordjes vervloek, nee, er is één speciaal verwijzingsbordje, of beter gezegd ensemble van verwijzingsbordjes dat ik vervloek.
En het is ook niet zo dat ik dat ensemble van verwijzingsbordjes al sinds jaren vervloek. Nee, eigenlijk pas sinds een week. Sinds ik mijn ontdekking deed. Mijn ontdekking waarvan u waarschijnlijk zult zeggen: ‘Maar wist je dat dan niet? Wist je dat werkelijk niet? Jij, die elke Horster stoeptegel, elk Horster kauwgumplakkaat, kortom elke Horster muggenscheet tot in den treure analyseert, fotografeert en vervolgens veroordeelt of doodknuffelt, wist jij dat niet? Heus niet?’ Met de hand op mijn hart: heus, ik wist het niet. Ik wist niet dat in de rode bakstenen bestrating van het verkeersplateau op de T-splitsing Herstraat – Gasthuisstraat in het centrum van Horst met zwarte bakstenen het silhouet van een kerk is weergegeven. Terwijl ik toch duizenden keren gebruik heb gemaakt van de bewuste T-splitsing. Ik schaam me diep. Duizenden keren blind geweest voor m’n omgeving. Waarom heeft u het me verdorie ook nooit verteld?
Ik zou verzachtende omstandigheden kunnen aanvoeren. Zoals het feit dat het silhouet van de kerk moeilijk te onderscheiden is als je je op maaiveldhoogte bevindt. Of het feit dat de kerk voor de meeste verkeersdeelnemers ondersteboven staat.
Die verzachtende omstandigheden nemen niet weg dat het voelt als een nederlaag, een pijnlijke nederlaag zelfs, dat het bestaan van deze kerk me tot een week geleden volledig onbekend was. Wie heeft haar gemaakt? Wanneer? Waarom? Telt Horst aan de Maas meer van zulke silhouetten? Welke kerk wordt verbeeld? De Sint-Lambertuskerk?
Maar wat heeft dat ensemble van verwijzingsbordjes nu met het silhouet van de kerk te maken? Welnu: ’t Gasthoês, het de laatste weken zoveel besproken Gasthoês, heeft aan de zijkant een (prachtige) trap die wel speciaal lijkt te zijn ontworpen om de ideale foto van het kerksilhouet te maken.
Totdat je, de trap bestegen hebbend, tot de ontdekking komt dat er iets is dat de ideale foto gruwelijk in de weg staat:

1 opmerking: