maandag 15 september 2014

Top 5 – Door gevoeligheid bedreigde Horster straatnamen

Weekblad Hallo Horst aan de Maas berichtte deze week dat het paadje tussen de Steenstraat en de nieuwe parkeerplaats in Horst-centrum Bôtterpedje gaat heten (klik hier). Een voorstel om het paadje naar Toos Buijssen, van 1989 tot 1994 de eerste vrouwelijke wethouder van de voormalige gemeente Horst, te noemen, werd door het gemeentebestuur in de wind geslagen. Waarom? ‘Een vermelding van een wethouder [is] lastig, omdat er veel wethouders zijn geweest en omdat er een politieke gevoeligheid mee zou spelen’, zo vernam Hallo van het gemeentebestuur.
Bullshit natuurlijk. Inderdaad zijn er heel veel wethouders geweest, maar slechts één was de eerste vrouwelijke. En politieke gevoeligheid? Toos Buijssen was bij mijn weten geen lid van de NSB en zelfs niet van de CPN. Nee, Toos Buijssen was lid van de PvdA, een – of je het nu met haar standpunten eens bent of niet – eerbiedwaardige partij, iets links van het midden (vroeger tenminste). En Toos Buijssen zelf was minstens even eerbiedwaardig. Lees bijvoorbeeld hoe toenmalig burgemeester Romé Fasol haar in 1999 kort na haar overlijden in de gemeenteraadsvergadering herdacht (klik hier en ga naar bladzijde 78): ‘Een meer dan uitstekend lid van het college van burgemeester en wethouders. Integer omgaand met de middelen van onze gemeenschap. Collegiaal als weinig anderen. Zo was ze ook. Met wie zij optrok, kon op haar bouwen. Ik laat zeker niet onvermeld dat zij ook wethouder was voor personele aangelegenheden. Daarin kon ze haar genegenheid voor haar medemens evenzeer kwijt. Rechtvaardigheidsgevoel en waardering voor de inzet van medewerkers maakten haar geliefd in dit huis.’ Me dunkt.

Sowieso zou die eventuele straatnaam niets van doen hebben met de politieke kleur van Toos Buijssen en alles met het feit dat ze de eerste vrouw in deze functie was. Voor hetzelfde geld was het het Riet Geurtspaadje of Mien Hofmanpaadje geworden.

Als gevoeligheid overigens ook een criterium is dat een rol speelt bij straatnaamgeving, dan zit het er dik in dat een groot deel van de Horster straatnamen binnenkort het veld moet ruimen. Daar komt-ie, de Horst-sweet-Horst top 5 van door gevoeligheid bedreigde Horster straatnamen:

5.
Oei! En Sparta’18, GFC, SVEB en al die andere Horster voetbalclubs dan? Voetbalclubgevoelig!

4.
Oei! En de moskee, de synagoge, de boeddhistische tempels en al die andere religieuze gebouwen dan? Religieus gevoelig!

3.
Oei! En Servaas Huijs, Raymond Knops, Truus Kok en al die andere Horster Tweede Kamerleden dan? Tweede Kamerlidgevoelig!

2.
Mevrouwsbosweg. Oei! En Moelbaerenbos, Doêvenbos, Schadijkse Bossen en al die andere Horster bossen dan? Bosgevoelig!

1.
Oei! En Glenn Hoddle, Paul Gascoigne, Danny Blanchflower en al die andere Tottenham Hotspur-cracks uit het verleden dan? Spursgevoelig! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten