maandag 1 september 2014

Top 5 – Heerlijke passages uit krantenverslagen van derby’s tussen Wittenhorst en Venray

Terwijl voormalig gemeenteraadslid Jos Weijs Ibrahim Afellay in het openbaar uitmaakt voor ‘verwend mannetje’, terwijl huidig gemeenteraadslid Roy Bouten Marc Overmars en Edwin van der Sar in het openbaar uitmaakt voor ‘sukkels’ en terwijl ik me gelukkig prijs met de eeuwige pieken en dalen van VVV, maakt Horst zich op voor De Derby.
Vergeet Meterik tegen Melderslo. Vergeet VOS (‘Vooruitgang Ons Streven’) tegen Venlosche Boys. Vergeet Panningen tegen Helden. Vergeet EWC tegen RESIA (‘Rooms En Sportief In Alles’). Vergeet zelfs Volharding tegen SSS (‘Sport Staalt Spieren’). Want Noord-Limburg (en daar reken ik Overloon en Vierlingsbeek voor het gemak ook toe) telt slechts één echte voetbalderby: Wittenhorst tegen Venray. Zaterdag staat-ie voor het eerst in zestien jaar weer op het programma en duizenden zullen er getuige van zijn (klik op de afbeeldingen om ze te vergroten). 
Wittenhorst-Venray is meer dan oranjezwart tegen roodwit of Dreumels tegen Piëlhaze. Het is ook klein tegen groot, dorp tegen (vermeende) stad, bescheidenheid tegen arrogantie, moelbaere tegen bosbessen, boeren tegen heertjes, doe-maar-gewoon-dan-doe-je al-gek-genoeg tegen gebakken lucht, het bedeesde ventje tegen zijn verwende neefje, gevraët tegen aangezicht.
Maar Wittenhorst tegen Venray is heden ten dage vrees ik vooral ook folklore. Wittenhorst mag dan nog zo z’n best doen het vuurtje op te poken (in Venray doen ze alsof het een gewone wedstrijd is), de ware gloriedagen van De Derby liggen alweer enkele decennia achter ons. In de eerste vijftien jaar na de Tweede Wereldoorlog was Wittenhorst tegen Venray een strijd op leven en dood. Volgens de overlevering dan. Al dient gezegd dat je in de wedstrijdverslagen uit die tijd ook wel enige authentieke rivaliteit proeft. Sowieso een aardige tijdverdrijf, het doorlezen van die oude wedstrijdverslagen. Bij dezen de Horst-sweet-Horst top 5 van heerlijke passages uit krantenverslagen van derby’s tussen Wittenhorst en Venray:

5. Venray-Wittenhorst 2-4, 8 januari 1961
‘Zo groot was de toeloop voor de langverbeide match Venray-Horst, dat zondagmiddag de twee kassa’s en het inderhaast opgestelde middenhek van het SVV-sportpark de supportersschare niet snel genoeg verwerkt kreeg. De wedstrijd was zodoende al tien minuten oud, eer allen binnengeloodst waren en de laatkomers konden hun ogen niet geloven, toen zij op het score-bord reeds 0-1 zagen prijken.’ (Dagblad voor Noord-Limburg)
4. Venray-Wittenhorst 2-3, 23 maart 1947
‘Geruggesteund door een stormachtige wind waren de Oranje-boys er voor de rust in geslaagd een verdiende 1-0 voorsprong te verwerven, maar nauw was er van speelhelft verwisseld of Venray kwam zoo overdonderend opzetten en Wittenhorst tornde zoo krampachtig tegen deze op den wind gedragen aanvalsgolven op, dat de Horster gemeenschap, die zoowat voltallig in Venray ge-invadeerd was, met verhoogde bloeddruk langs de lijn het onheil stond af te wachten.’ (Dagblad voor Noord-Limburg)
3. Wittenhorst-Venray 2-0, beslissingswedstrijd, 30 mei 1953
‘Toen arbiter Hugens zijn fluit voor de laatste maal aan de mond zette, stormden opgewonden supporters het veld op om de oranjehemden op de schouders te zetten. Stilzwijgend rukten de Venrayers in. Enkele vrouwelijke getrouwen pinkten heimelijk een traan weg. Schril contrast op deze avond. Het is soms hard, het hart aan Koning Voetbal verpand te hebben!’ (Dagblad voor Noord-Limburg)
2. Wittenhorst-Venray 2-0, 30 januari 1955
‘Horst is er bij het scheiden van de markt nog in geslaagd de volle winst in eigen home te houden. Twee doelpunten in zes minuten tijd zullen in het gulden boek der onvergetelijke voetbalmomenten kunnen worden bijgeschreven. Er heerste opwinding en sensatie onder de Oude Lind. Om te beginnen: Wittenhorst miste een penalty. Op een gegeven moment verdween een hele kluwen spelers onder groot spektakel met bal en al in het doel. Toen de kruitdampen waren opgetrokken bleek de schade: v.d. Heuvel moest per brancard het veld afgedragen worden. Langs de lijn trachtten nu enkele sportliefhebbers elkaar de regelen der bokskunst duidelijk te maken toen de argumenten over het al of niet gerechtvaardigd zijn van het eerste doelpunt faalden.’ (Dagblad voor Noord-Limburg)
1. Wittenhorst-Venray 2-2, 30 december 1955.
‘Overigens was het een faire wedstrijd al was het jammer dat de Venraijse spil zich als vanouds liet opmerken door een vergaande onsportiviteit. We hebben altijd gemeend dat deze speler ook werkelijk kon voetballen. Helaas blijkt hij dat met legale middelen niet te kunnen.’ (De Echo van Noord-Limburg)

N.B. De illustraties bij dit stukje zijn afkomstig uit het archief van Wittenhorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten