zondag 5 oktober 2014

Intermezzo – Aafjeswandeling (1)

Ik ben nooit zo’n heel groot liefhebber van het op Horst-sweet-Horst reclame maken voor niet-Horst-sweet-Horst-gerelateerde zaken waar ik zelf bij betrokken ben, maar voor deze ene keer wil ik een uitzondering maken. Het betreft namelijk een wandeling ter herinnering aan Bertus Aafjes.
Het zal trouwe Horst-sweet-Horst-lezers niet vreemd in de oren klinken: dit jaar is het honderd jaar geleden dat Bertus Aafjes werd geboren. Aafjes behoorde in de eerste naoorlogse decennia tot de toonaangevende Nederlandse dichters en schrijvers. Het in 1946 gepubliceerde Een voetreis naar Rome groeide zelfs uit tot een van de meest gelezen gedichten van de twintigste eeuw. Aafjes, geboren Amsterdammer, woonde van 1973 tot aan zijn overlijden in 1993 met zijn gezin in een woning aan de Parkweg in Swolgen. Zijn werkruimte had hij in het zogeheten ‘schrijvershuisje’ iets verderop in de bossen.
Eerder dit jaar is in Horst al uitvoerig stilgestaan bij de honderdste geboortedag van Aafjes (klik hier). Nu gebeurt dit ook in Swolgen. En wel op zondagmiddag 19 oktober, met een Aafjeswandeling. Die voert onder meer langs het graf van Aafjes op het Swolgense kerkhof en langs zijn schrijvershuisje. Ook zijn voormalige woning aan de Parkweg wordt aangedaan. Ze is speciaal voor deze gelegenheid van binnen te bezichtigen. Onderweg zullen verschillende mensen iets vertellen over Aafjes’ leven en voordragen uit zijn werk. Verder wordt een audiovisuele presentatie over zijn Swolgense jaren vertoond. In B&B De Oude Pastorie is een mini-tentoonstelling van zijn werk te zien. 
De Aafjeswandeling op 19 oktober begint om 14.00 uur in eethuis BRaM (Generaal Dempseystraat 11 te Swolgen). Daar wordt iedereen welkom geheten met door BRaM aangeboden koffie/thee en vlaai, gevolgd door een korte introductie. De wandeling eindigt omstreeks 16.30 uur. Daarna wordt voor de liefhebbers in eethuis BRaM voor 25 euro een speciaal Aafjesmenu geserveerd.
Deelname aan de Aafjeswandeling is gratis. Wel is, gezien de beperkte capaciteit, aanmelding vooraf noodzakelijk. Dit kan tot en met 15 oktober, liefst per e-mail (aafjeswandeling@gmail.com) of anders telefonisch (077-398 1606; 077-398 4195). Gelieve bij de aanmelding te vermelden of men al dan niet gebruikmaakt van het Aafjesmenu. Mocht het aantal inschrijvingen de capaciteit overtreffen, dan geschiedt deelname op volgorde van aanmelding. Eethuis BRaM heeft geen eigen parkeerplaats, maar in de omgeving van de nabijgelegen kerk is ruim voldoende gelegenheid om te parkeren. Voor verdere informatie zie ook onder Aafjeswandeling’ op Facebook (klik hier).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten