maandag 6 oktober 2014

Klein mysterie 593 – Schadijkse Bossen

Aan het Horster Twitterfirmament is vorige week een nieuwe ster verrezen: https://twitter.com/schadijkse. Een vrij curieuze ster mogen we wel zeggen. Het betreft een Twitteraccount over de Schadijkse Bossen, overwegend in het Engels! Met tweets als ‘How beautiful it is in the #schadijksebossen #indiansummer #october #nature #photography #beautiful #afternoon #NL en ‘Beautiful sky over #schadijksebossen worden de Schadijkse Bossen wereldwijd op de kaart gezet. Idyllische foto’s van schapen, slakken, opmerkelijk gevormde bomen, optrekkende mist, de ondergaande zon en de Meterikse kerktoren vervolmaken het geheel. Pure Horst-aan-de-Maas-promotie!
Reeën zijn duidelijk de lievelingetjes van de beheerder(s) van dit Twitteraccount. Bij tweets met foto’s van reeën zijn kwalificaties als ‘such a beautiful lady’, ‘such grace, what a lady’ en ‘precious ladies’ niet van de lucht. En een foto van twee parende reeën levert deze romantische tekst op: ‘After waiting for hours this summer we saw this handsome Guy mate with this beautiful Lady!#schadijksebossen #summer.  
Toch is het niet alles goud wat er blinkt. Naast de honderden tweets die de lof zingen van de Schadijkse Bossen zijn er ook tientallen die daarmee in fel contrast staan. Het zou me niets verbazen als juist achter die dissonanten de ware aard van dit Twitteraccount verborgen zit. Of nee, eigenlijk weet ik dat wel zeker. Want tussen alle tweets met schattige foto’s van fazanten, herfstbladeren, uitgebloeide korenbloemen, veertjes, spinnenwebben en dennenappels duiken er ook op met teksten als ‘DOG OFF LEASH! Exactly where a RoeDeer with her Baby roams in the Woods - Disrespect for nature #schadijksebossen en ‘We do see the hunters on daily basis in #schadijksebossen for our Deer - Happy to see them on http://direkte-aktie.net/jachtkaart/’.
Beroemdheden als Ricky Gervais en Leonardo di Caprio worden in (inmiddels verwijderde?) tweets opgeroepen zich uit te spreken tegen de jacht op ‘this beautiful lady’: ‘This beautiful Lady hunted by humans,she and her kind r a 'danger' to the enviroment. PLZ Be her voice! @LeoDiCaprio.’ En voor wie nog mocht twijfelen: het volgende, fantastische filmpje van Kamagurka gaat vergezeld van de woordenZulke jagers hebben we nodig in #schadijksebossen #LOL #satire’.
De plaatselijke boswachter wordt aangesproken op de vele jachtobjecten in de Schadijkse Bossen. Gemeenteraadslid Thijs Coppus, Marianne Thieme en de Limburgse afdeling van de Partij voor de Dieren worden opgeroepen zich te verzetten tegen die jachtobjecten. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het mag duidelijk zijn: achter dit Twitteraccount gaat geen jachtliefhebber schuil. Alleen al daarom heeft het mijn sympathie. Toch is er één ding wat me steekt: zaterdag werden (inmiddels verwijderde?) foto’s van een mij onbekende Schaakse hoogzit getwitterd. Voelt als een nederlaag dat ik die tot dusverre over het hoofd heb gezien. Tot overmaat van ramp lukt het me niet aan de hand van de foto’s de locatie van die hoogzit te traceren. Kan de twitteraar(ster) daarover in een tweet of een e-mail (horstsweethorst@gmail.com) misschien een tipje van de sluier oplichten?
(Voor alle duidelijkheid: de foto’s bij dit stukje zijn Horst-sweet-Horstfoto’s van eigen waarnemingen in de Schadijkse Bossen en zijn dus niet gegapt van bovenvermeld Twitteraccount.)

1 opmerking: