maandag 6 oktober 2014

Klein mysterie 594 – Politie (2)

De Horster politie is zowaar uit haar ivoren toren geklommen! Hallo Horst aan de Maas heeft de lokale hermandad weten te verlokken tot een reactie op twee tweets van vorige week (klik hier). In de eerste ging het over twee mannen ‘met weinig goeds in de zin’ in een witte bestelbus met Frans kenteken, gesignaleerd in het buitengebied van Sevenum en Kronenberg. Uit de tweede politietweet, van een dag later, bleek dat de bus eigendom was van een boven elke verdenking verheven Sevenumse man. Dus: ‘Niks aan de hand.’
Een politiewoordvoerder verklaart nu in Hallo:
‘Wij kregen een melding binnen van een persoon die een bestelbusje met buitenlands kenteken had zien staan in het buitengebied en dit verdacht vond. Ons bericht was op die informatie gebaseerd. We hadden dit voorval als verdacht bestempeld omdat het ging om een voertuig met een buitenlands kenteken in een afgelegen gebied. Het wel of niet verdacht zijn van een voertuig wordt meestal door een aantal zaken bepaald en vooral de setting is dan heel belangrijk. In dit geval bleek het dus niet om een verdacht persoon te gaan, maar we zijn toch blij dat mensen situaties als deze blijven melden. Het is dan onze taak om te checken of het echt om een verdachte situatie gaat of niet.’
Toen ik de verklaring van de politiewoordvoerder de eerste keer las, heb ik haar meteen nog een keer gelezen: het kón toch niet waar zijn wat daar stond? Ik las haar een tweede keer, een derde keer, een vierde keer zelfs, maar het stond er dus allemaal echt. Vervlogen de hoop dat tweets als die van vorige week incidenten zijn. Tweets als die van vorige week blijken juist exemplarisch te zijn voor de werkwijze van de Horster politie, de woordvoerder zegt het met zoveel woorden. Afgelegen gebied en buitenlands kenteken? Verdachte setting! Eén telefoontje en alle alarmbellen gaan rinkelen. Niks verifiëren, nee, hup, we slingeren die tweet eruit en gooien het ook maar meteen op Facebook. Checken doen we achteraf wel. Mocht het niets blijken te zijn, jammer dan, maar ach, weet je, het gaat toch maar om buitenlanders en dat is sowieso slecht volk.
Bah, bah.
(Ik weet nu wel hoe ik de recente explosieve toename van met loeiende sirenes en een noodgang voortjakkerende Horster politiewagens moet verklaren: allemaal op weg naar buitenlandse kentekens in de afgelegen gebieden.)

2 opmerkingen:

  1. Zelfs al wordt er maar een persoon geholpen uit 100 van deze tweets, is het die andere 99 nutteloze tweets dan niet waard geweest? Kritisch zijn is altijd makkelijk, tweets worden door politie met de beste bedoelingen online gezet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben het compleet met je eens, zeiken kunnen we allemaal.. Ben blij dat de politie serieus bezig is om illigale activiteiten en criminaliteit zo hoog op te pakken.. hoor liever de sirenes vijf keer teveel dan één keer teweinig!

      Verwijderen