maandag 20 oktober 2014

Klein mysterie 598 – Hallo

De verbeelding legt het altijd af tegen de werkelijkheid. Zie bijvoorbeeld de bijeenkomsten waarop Poolse inwoners van Meterik binnenkort gaan leren hoe ze hun autochtone dorpsgenoten moeten begroeten. Uit Dagblad De Limburger van 15 oktober: ‘Het verzoek komt uit Meterik, een dorp waar veel Polen wonen. Veel inwoners vragen zich af waarom Polen niets terugzeggen als zij ‘hallo’ zeggen. Tijdens bijeenkomsten kunnen Nederlanders en Polen kennismaken met elkaars gewoonten. De deelnemers leren ‘goedendag’ te zeggen in beide talen.’
Als je de toch al wankele Horster economie helemaal te gronde wilt richten, lijkt dit me de ideale manier. Want u dacht toch niet dat Meterikse Polen nog aan werken toekomen als ze alle Nederlandse begroetingsvormen niet alleen uit hun hoofd moeten leren maar ze bovendien op de juiste wijze moet leren toepassen? Ik bedoel: mooi en aardig als je leert dat ‘Flippo!’ een begroetingsvorm is, als je niet weet dat je dat beter niet kunt zeggen als je de burgemeester op straat tegenkomt, heb je er nog niets aan. Zoals je als Meterikse Poolse notaris ook een vreemd figuur slaat wanneer je de plaatselijke putjesschepper ontvangt met ‘Collegiale groet’.
Wat staat de Meterikse Polen te wachten? Horst-sweet-Horst wist beslag te leggen op het lesmateriaal  van de bijeenkomsten. In les 1 worden de Meterikse Polen geacht zich de volgende vijftig Nederlandse begroetingsvormen eigen te maken:
Bezjoer!
Bonjour!
Ciao!
Collegiale groet!
Dáág!
Dag!
Euhjj!
Eyyy!
Flippo!
Gedag!
Gegroet!
Goedemiddag!
Goedemorgen!
Goedenacht!
Goedenavond!
Goedendag!
Goedenochtend!
Goeieavond!
Goeieavond deze avond!
Goeiedag deze dag!
Goeiemiddag!
Goeiemiddag deze middag!
Goeiemorgen!
Goeiemorgen deze morgen!
Goeienacht!
Goeienacht deze nacht!
Goeiesavonds!
Goeiesmiddags!
Goeiesmorges!
Goeiesnachts!
Ha!
Haaai!
Haj!
Hallo!
Hé!
Heeeeej!
Hey!
Hoi!
Ik zeg: eeejj!
Joo!
Klootzak!
Meuij!
Middag!
Moggûh!
Morgen!
Morry!
Nacht!
Ochtend!
Pipo!
Yo!
Voor wie het interesseert: in les 2 komt de afscheidsgroet aan de orde.

2 opmerkingen:

  1. Dat is een vol programma voor de eerste bijeenkomst. En zoals je in datzelfde artikel hebt kunnen lezen in de Limburger krijgen de Meterikenaren ook de kans om in Het Pools Gzien Dobry te zeggen. Nu nog even op zoek naar de 50 vormen van het Poolse Hallo;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. http://popolsku.nl/wp-content/uploads/2014/08/25_verschillen_2014-08_.jpg

    BeantwoordenVerwijderen