maandag 23 maart 2015

Klein mysterie 633 – Fietsers (3)

Horster verkeerssituaties. Met speels gemak zou ik er wekelijks een stukje over kunnen schrijven. Maar er valt warempel nog wel meer te beleven in Horst aan de Maas dan vreemde, onmogelijke, ondoorgrondelijke, trieste en lachwekkende verkeerssituaties. Bovendien is het eind van het liedje meestal hetzelfde: iedereen verwijt elkaar roekeloos verkeersgedrag.
Dat gezegd hebbend, toch nog maar eens terugkomen op de in oktober vorig jaar gewijzigde voorrangssituatie bij de A73-afslag Horst-Noord. Op 20 oktober schreef ik er al uitvoerig over (klik hier) en enkele weken later bekeek ik de situatie ter plekke met verkeersdeskundige Jeroen Smedts (klik hier). Mijn conclusie: de veranderde voorrangsregels hebben het er voor fietsers vooral bij de opritten aanzienlijk onveiliger op gemaakt.
De nieuwe situatie liet ook de gemeenteraad niet onberoerd. Met name de fractie van D66 beet zich er in vast. Tot op heden stelde ze er al 24 schriftelijke vragen over. Lees die vragen en antwoorden desgewenst rustig door (klik hier en hier en ga naar raadsinformatiebrief 15.037). Voor nu wil ik vraag 8 van 19 januari eruit pikken:   
‘U beweert dat het zicht voor de fietsers is verbeterd. Wij komen echter tot de volgende constateringen:
- bij de afritten is het zicht voor de fietsers niet beter;
- bij de opritten is het zicht verslechterd. De fietser moet als een “slangenmens” achterom kijken om het verkeer dat achterop komt te zien.
Waar is uw bewering dat fietsers nu beter zicht hebben op het gemotoriseerde verkeer op gebaseerd?’
‘Slangenmens.’ Mooie, toepasselijke vondst, die herinneringen wakker roept aan Rob Rensenbrink (wie kent hem nog?). Dat terzijde. Dit is het antwoord van het gemeentebestuur op vraag 8:
‘De hoek van de fietspaden en de rijbaan is circa 90 graden geworden waardoor fietsers niet meer over hun schouder hoeven te kijken. Voorheen was de hoek groter waardoor het voor fietsers lastiger was om verkeer dat de oprit oprijdt, te waarnemen. Bovendien is de afstand van het fietspad tot de kruisende weg groter geworden waardoor auto’s niet “ineens” de bocht om rijden.’
Het antwoord op deze en de andere vragen is opgesteld door R. Beunen. Ik ken R. Beunen niet. Ik weet niet of R. Beunen een man of een vrouw is. Ik weet niet of R. Beunen in Horst woont of elders. Ik weet niet of R. Beunen zijn of haar tanden poetst met Prodent of met Colgate. Ik weet niet of R. Beunen het liefst hagelslag of pindakaas op de boterham heeft. Wat ik wel zeker denk te weten is dat R. Beunen sinds oktober nooit meer per fiets de opritten van de A73-afslag Horst-Noord is overgestoken. 

1 opmerking:

  1. Ik fiets hier elke dag, en ik kan maar 1 ding zeggen, het is er beslist niet veiliger op geworden

    BeantwoordenVerwijderen