maandag 30 maart 2015

Top 5 – Horster klokken

Gezagsgetrouw als altijd zaterdag de klok weer een uur vooruit gezet. Een uitgelezen aanleiding eens even wat langer stil te staan bij de klok. Als er namelijk één object is dat zich schromelijk tekortgedaan mag voelen door Horst-sweet-Horst dan wel de klok. Hoogste tijd voor de rehabilitatie van de klok. 
Weet u wie zich tegenwoordig bijna dagelijks bezighoudt met de klok? Leon Litjens! Hij heeft er zelfs een speciaal beleid voor ontwikkeld! Vorig jaar lichtte Omroep Reindonk al een tipje van de sluier op (klik hier) en enkele weken geleden bood ook het veelgelezen prachtblad Nieuwe Oogst Nu een inkijkje in het ongemeen boeiende nieuwe bestaan van de voormalige Horster wethouder (klik hier).
Don Leon zou Don Leon niet zijn als hij dus geen nieuw klokbeleid op touw had gezet. Niet zonder succes, als we Oogst mogen geloven: ‘Volgens Litjens heeft het nieuwe klokbeleid een positief effect op de uitbetaalprijzen.’ Tegenover Reindonk verklaarde Leon: ‘We merken dat het aantal klokkopers in korte tijd is toegenomen en zien dat in de Benelux onze klok met veel belangstelling wordt gevolgd.’ De klokprijzen worden namelijk – u vermoedde het waarschijnlijk al – gezien als referentie in de markt.
De stap om de klokfunctie te versterken werd genomen in het kader van een beleidswijziging. Met name de voorverkoop heeft voor een belangrijke impuls gezorgd, zo verklaarde Leon tegenover Nieuwe Oogst Nu: ‘Voor de partijen die onze klanten kopen via voorverkoop, geldt de klokprijs op de transactiedag. Het volume van de klokhandel groeit daarmee, wat het gewicht van de marktplaats versterkt. Bovendien kunnen de producten na de transactie naar de wens van de klant verpakt worden.’ Daarbij moet u niet alleen denken aan traditionele verpakkingsmaterialen als papier en plastic, maar ook aan beton en cortenstaal.
Klanten zijn razend enthousiast, aldus Leon: ‘Klokkopers geven aan behoefte te hebben aan verdere verbreding van het assortiment.’ Hij wil hen hierin graag ter wille zijn, maar het blijft nog even afwachten of die verbreding zal worden gezocht in de doorontwikkeling van de Zwitserse koekoeksklok dan wel in een upgrade van de Friese staartklok.
De Horst-sweet-Horst rehabilitatie van de klok zou uiteraard niet compleet zijn zonder een top 5 van Horster klokken. Komt-ie:

5. Meterik, Sint-Johannes Evangelistkerk
Een wijzerplaat met Romeinse cijfers mag gewoonweg niet ontbreken in deze top 5.

4. Meterik, Sint-Jansstraat
Verder maar geen woorden aan vuil maken, aan dit type klok.

3. Horst, Sint-Norbertuskerk
Uit de tijd dat de Sint-Norbertuskerk nog de Sint-Norbertuskerk was. Hopelijk doorstaan klokken, uurwerk en wijzerplaat de huidige storm.

2. Station Horst-Sevenum
Klassieker. Op de perrons zijn de ronde klokken helaas verdwenen:

1. Grubbenvorst, Ursulinenpark
Een wonder van vernuft, dit carillon met klok dat vanaf 1955 op het dak van het ursulinenklooster stond. Na de verkoop van het klooster dreigde het verloren te gaan, maar dankzij de inspanningen van een speciaal gevormde werkgroep bleef het behouden, werd het gerestaureerd en kreeg het in 2011 een nieuwe plaats.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten